İbrahim Halil ER

İbrahim Halil ER

İran'ın Suriye'deki Askeri Varlığı

İran’ın Suriye’deki savaşını ve buradaki milisleri Devrim Muhafızları Ordusu yönetmektedir. Devrim Muhafızları Ordusu dış operasyonlar birimi Kudüs gücü tarafından Suriye ve Irak’ta savaşmak üzere örgütlenen 15 farklı milis grubundan bahsedilmektedir. Doğrudan İran’a bağlı olarak hareket eden bu grupların en önemlileri Lübnan Hizbullahı, Suriye Hizbullahı, Bedr Ordusu, Fatimiyyun Tugayı, Zeynebiyyun Tugayı, Seyyide Rukiya Tugayı, Irak Hizbullah’ı, Seyyidu’ş Şüheda Tugayları, Şehit Muhammed Sadr Güçleri, Asaib Ehl’il Hak, Hizbullah Nuceba Hareketi, el-Vaat es-Sadık Birliği, Esedullah Galip Tugayı, Kataib-i İmam Ali, Abul Fazl Taburu’dır. Bunlar arasında Ceşy-ül Şabi, Ebu Fadıl Abbas Tugayı, Zülfikâr Tugayı, Kuteyb Seyid Şuheda ve İbn Yasir Tugayı gibi Iraklı Şii milis grupları da saymak gerekir.

Bunların dışında İran'ın Afganistan ve Pakistan'dan vatandaşlık vaadiyle getirdiği gönüllü Şii Savaşçılar da bulunmaktadır. Bu savaşlar, Afganistan savaşında deneyim kazanmış seçkin kişilerden oluşmakta olup sayılarının 20 bin olduğu tahmin edilmektedir.

Bu grupların çatısı altında savaşan milislerin kesin sayıları konusunda, çelişkili ifadeler mevcuttur. Fakat 150-200 bin milisin rejim saflarında Suriye’de savaşmakta oldukları tahmin edilmektedir.

İran, Suriye'de çarpışan savaşçılara 500 dolar civarında maaş verirken Afganistan ve Pakistanlı gönüllülerin maaşları daha düşüktür. En büyük maaşı Lübnan Şiileri aldığından cephede hoşnutsuzluklar da duyulmaktadır.

Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı 2016’da yaptığı bir açıklamada Suriye, Irak, Yemen, Afganistan ve Pakistan’da İran güdümüyle hareket eden 200 bin silahlı milis gücü oluşturduklarını ifade etmiştir.

Eylül 2017’de Israel Times, bir Hizbullah komutanına dayandırarak Suriye’nin güneyinde sadece Lübnan Hizbullah’ına bağlı 10 bin milis gücünün bulunduğunu ileri sürmüştür. 6 Ocak 2018’de bir Fatimiyyun Tugayı yetkilisi şu ana kadar sadece Fatimiyyun Tugayından 2 binden fazla milisin öldüğü ve 8 bine yakın milisin de yaralandığını açıklamıştır.

Yaklaşık sayıları 150-200 bin olarak tahmin edilen Suriye rejimi için savaşan Şii milislerin yalnızca 20-25 bininin Suriye hükümetinin doğrudan kontrolü alında olduğu belirtilmektedir.

Not : İran'a giden Afganlı ve Pakistanlılardan Sünni olanlar veya Suriye'ye göndermeye kandıramadıklarını da kamyona doldurup Türkiye sınırına boşaltmaktadır. Türkiye, bunları gerisin geri İran'a göndermesi durumunda bunların bir kısmı Suriye'ye gönderilip karşımıza silahlı direnişçi olarak çıkabilirler. Bu nedenle ülkemizdeki Afganlıları İran'a gönderelim diyenler bölgeyi okumayan sadece anlık çıkara göre konuşan kişilerdir.

Şu anda devletler ve demografik yapı yeniden dizayn ediliyor.. Bu dönemde tavır almazsak bir daha durumu değiştiremeyiz. Göç olgusu ve politikasını da inşaallah başka bir yazımızda anlatırız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.