IŞİD VE DAEŞ AYNI MIDIR?

IŞİD VE DAEŞ AYNI MIDIR?

IŞİD, DAEŞ, DEAŞ VE DAİŞ halkın her daim kafasını karıştıran hangisi nedir diye düşündüren kullanımlar sizin için bunları ve IŞİD'in tarihini araştırdık.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’un IŞİD ile ilgili başlattığı kampanya sonrasında IŞİD’e DAEŞ denilmeye başlanmıştır. IŞİD terör örgütünden, kendi ilan ettikleri "İslam Devleti" ismiyle bahsetmemesi gerektiğini vurgulamıştı.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, 10 Eylül 2014’de yaptığı açıklamada, IŞİD için, "Bunlar bir devlet değil, bir terörist gruptur. Ben, İslam Devleti terimini kullanmamayı tavsiye ediyorum, çünkü bu terim İslam, İslamiyet ve Müslüman terimlerine çağrışım yapıyor. Bu grup sadece, Arapların söylediği gibi DAESH, ya da benim bundan sonra kullanacağım gibi; DAESH katilleri" dir demişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da DEAŞ sözcüğünü tercih etmektedir. Recep Tayyip Erdoğan açıklamasında şöyle söylemiştir. “İslam’ı terör örgütü olarak göstermek isteyenler var. Anlamı barış olan din asla teröre müsaade etmez dikkat edin IŞİD’i de kullanmıyorum çünkü bunlar terör örgütüdür."  

IŞİD, DAEŞ, DEAŞ VE DAİŞ hepsi kullanılırken aynı terör örgütü kastedilmektedir.

IŞİD(DEAŞ) NASIL ORTAYA ÇIKTI?

İlk olarak 2003'te Amerika'nın Irak’ı işgaliyle ortaya çıkmıştır. Bu dönemde Amerika’nın Irak’a girmesini İngiltere dışında hiçbir ülke desteklememiştir.  Amerika'nın harekâtına başta Fransa Çin Hindistan olmak üzere çok nüfuslu tüm ülkeler karşı çıkmıştır. Amerika, herkesin karşı çıkmasına rağmen Irağı işgal etmiştir. Irak’ın zor günler geçirdiği bu dönemde IŞİD’in tohumları atılmıştır. IŞİD ilk ortaya El Kaide’nin bir kolu olarak çıkmaktadır. O dönemde Irak’ın başında bulunan Saddam bu tarz örgütlere fırsat vermemekteydi fakat Amerika’nın Irak'a girip orayı parçalamasından sonra bu tarz örgütler varlığını sürdürmek için gerekli ortamı bulmuş oldular.

IŞİD ilk olarak Irak El Kaidesi adını almaktadır. IŞİD’i ilk kuranlar arasında Saddam’a yakın olan kişiler (muhafızları,komutanları) bulunuyor. İlk olarak İslam'ı yaymak cihat politikası üzerine kurulan bu örgütün daha sonra Amerikan karşıtlığını kendine bir amaç olarak edindiği düşünülüyor. Sonrasında bu terör örgütü El Kaide ile yollarını ayırıyor ve bir süre Irak İslam devleti olarak varlığını sürdürüyor. Suriye'deki otorite boşluğundan faydalanarak Suriye’ye de sızan IŞİD, bugün ki adını yani Irak Şam İslam Devleti adını alarak eylemlerine devam ediyor. Bu aşamadan sonrada bütün Müslümanları teslim ediyoruz havasına girerek varlığını sürdürmeye devam ediyor.

IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi kendini halife ilan etmiştir. 5 ila 10 milyon kişinin yaşadığı toprakları şu anda kontrol altında tutmaktadır. Bugün İŞID bir devlet gibi varlığını devam ettirmektedir, gittiği yerlere elektrik su eğitim gibi imkânlar götürmektedir. Kendine ait bir hukuk sistemi de vardır. Şuan IŞİD’ in elinde 30.000 ila 100.000 arasında rakamlarla ifade edilen savaşçı bulunmaktadır. En önemlisi bu savaşçıların 100 farklı ülkeden gelerek IŞİD’e katılmış olmalarıdır. Bugün IŞİD’in öldürdü kişi sayısı 6000 küsürlerle ifade edilmektedir. Bu kendini devlet olarak adlandıran örgütün en büyük gelir kaynağı buradaki petrolleri kaçak yoldan başka devletlere satmalarından gelmektedir. Bu petrolleri hangi devletlerin aldığı hangi devletlerin bu terör örgütüne para kaynağı olduğu büyük bir sorun teşkil etmektedir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
1 Yorum