İbrahim Halil ER

İbrahim Halil ER

İSLAM'DA KARISINA FENA MUAMELE EDEN BİR KOCAYI, KARISI BOŞAYABİLİR Mİ?

Hanefi ve Şafilere göre kocanın eşine fena muamele etmesi, eşler arasında şiddetli geçimsizlik kadın için bir boşanma sebebi değildir. 

Fakat
Malikilere göre kocasının kendisine fena muamelede bulunduğu kadın hakime başvurup boşanma talebinde bulunabilir. Bu iddiasını ispat ederse hakim hemen boşanmasına karar verir. 

Ancak kadın kocasının kendisine kötü muamelede bulunduğunu ispat edemez, ancak boşanma talebinde ısrar ederse hakim her iki tarafın ailesinden birer kişiyi hakem tayin eder. Hakemler sorunu çözemezse hakim boşanmasına hükmeder. 

Görüldüğü gibi, Maliki mezhebi bu konuda kadının lehine geniş bir içtihatta bulunmuştur. 

Yani 

İslam'da belli şartlarda kadının da boşanma hakkı vardır.

NOT: Maliki mezhebinin bu içtihadı Osmanlı Devletinde 1917 tarihi Hukuki Aile Kararnamesinde kabul edilerek, kadınlara boşanma hakkını tanıyaraka, batı hukukundan çok önce uygulanmıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.