KAZAKİSTAN YANGIN YERİ... ÜLKE GENELİNDE OHAL İLAN EDİLDİ!

KAZAKİSTAN YANGIN YERİ... ÜLKE GENELİNDE OHAL İLAN EDİLDİ!

Kazakistan yangın yeri... Ülke genelinde OHAL ilan edildi!

Kazakistan'da akaryakıt zammı protestolarının çatışmalara dönüşmesi ve göstericilerin hükümet binalarını basmasının ardından ülke genelinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in talebi sonrası Rusya Devlet Başkanı Putin, bölgeye barış gücü gönderme kararı aldı. Polis sözcüsü Saltanat Azirbek 'Onlarca saldırgan ortadan kaldırıldı' dedi.

Kazakistan, sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) fiyatlarına zam yapılmasıyla sokaklara dökülen protestocuların hükümet binalarını basıp ateşe vermesinin ardından son yılların en büyük krizini yaşıyor.
Zam protestolarının şiddet olaylarına dönüşmesiyle Tüm bölgelerde 5 Ocak akşamından itibaren 19 Ocak'a kadar olağanüstü hal uygulaması başlatıldı.

Cumhurbaşkanı Tokayev, televizyonda yayınlanan ikinci konuşmasında ise ülkedeki huzursuzluğu "terör tehdidi" olarak nitelendirdi.
'Bu, devletin bütünlüğünü zedelemektir ve en önemlisi vatandaşlarımıza yönelik bir saldırıdır' ifadelerini kullanan. Tokayev, ülkedeki krizin aşılması konusunda Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'ne (KGAÖ) üye ülkelerinin liderlerinin Kazakistan'a yardım etmeleri için örgüte başvurduğunu duyurdu.

İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, üye ülkelerden birisi olan Rusya, bu çağrı sonrası bölgeye barış gücü gönderme kararı aldı. KGAÖ üyesi diğer ülkelerin (Ermenistan, Belarus, Kırgızistan ve Tacikistan) Rusya'yı takip edecekleri açıklandı.
Ancak Rusya ve diğer üye ülkelerin gönderecekleri birliklerin sayısı, görev alanı ve görev yapacakları süre gibi pek çok detay henüz netlik kazanmış değil.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise KGAÖ, Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev'in konuyla ilgili talebi üzerine Kazakistan'a barış gücü göndermeye karar verdiğini söyledi.

'ONLARCA SALDIRGAN ORTADAN KALDIRILDI'

Polis sözcüsü Saltanat Azirbek Interfax-Kazakistan, TASS ve Ria Novosti Haber ajanslarına verdiği demeçte, hükümet binalarına sapldıran göstericiler olduğunu belirtti ve 'Onlarca saldırgan ortadan kaldırıldı' dedi. Yayınlanan videolarda göstericilerin alınlarından tek kurşunla vuruldukları görülmekte.

Kazakistan İçişleri Bakanlığına göre devam eden protestolarda 8 polis memuru ve Ulusal Muhafız askeri hayatını kaybetti, 317 kişi yaralandı.

Konuyla ilgili açıklamada vandalizm ve yağma eylemlerinin provokatörler tarafından organize edildiği belirtilerek, 'Aşırı kalabalıklar tarafından yüzlerce kişi yaralandı' ifadeleri kullanıldı.

Kazakistanlılara 'provokasyonlara boyun eğmeme' çağrısında bulunuldu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.