KUR YÜKSELMESİ PİYASALARI NASIL ETKİLER?

Bundan birkaç ay önceydi; Araç fiyatları hiç beklenmedik bir anda %100’ün üzerinde arttı, bu arada akaryakıt fiyatları da sık sık zamlandı. Sanıldı ki, bu fiyatlara oluşacak tepki sonrası kimse araç almayacak, kimse özel aracına binmeyecek.

Aksi oldu, elinde parası olanlar araç almak, aracı olanlar bir üst modelle değişmek için kuyruğa girdi. Yeni araç ise karaborsa oldu. Yollar ise özel araçtan geçilmedi. Kimse akaryakıt fiyatları arttı diye özel aracını kullanmaktan vazgeçmedi, akaryakıt satışları arttı.

Şimdi dolar hızla artıyor. Sanıyoruz ki kıyamet kopacak! Oysa, elinde üç kuruşu dahi olanlar ellerindeki TL.’yi dolara çevirdi. Bankalardaki TL. hesapları hızla dolara döndürüldü.

Artan enflasyona rağmen doların artışına göre emtiaların fiyatları o derece artmayacak. Millet dolardan kazandığıyla ev, araç gibi şeyleri satın almaya yönelecek. Piyasa daralma yerine canlanacak.

Bu arada binen zamlardan, kur farkından dolayı artacak devlet gelirleriyle de bütçe açığı azalacak..

Ekonomistler nasıl yorum yaparsa yapsın..Sanırım, birçok ekonomik kararda halkın davranış biçimi dikkate alınıyor.

Dünün davranışı böyleydi, bakalım bugün, yarın nasıl olacak..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.