İbrahim Halil ER

İbrahim Halil ER

Mezheplerin kurulmasının hikmeti nedir?

SORU: İslamiyet’teki mezheplerin farklı oluşunun hikmeti nedir? Mezhepler neden ortaya çıkmıştır?

Birçok mezhebin olması, Müslümanlara genişlik ve rahmettir. Çünkü bir konuda bir mezhep sınırları daraltırken başka bir mezhep genişletebilir. Bir konuda bir mezhep ruhsatları öne çıkarırken başka mezhep takvayı öne alabilir.
Peki, bütün bunları yaparken mezhep imamlarının aklıyla mı oluyor?

Tabi ki bütün bunlar olurken mezhep imamlarının kaynaklardan hüküm çıkarması şeklinde oluyor. Mezhep imamları çıkardıkları hükümlerle bizim hayatımızda uyacağımız esasları belirlemiş oluyorlar.

Kur’an ve Sünnet bize yeterli değil mi? Neden Mezhep imamlarının görüşlerini de katmak zorundayız?

Mezhep imamlarının görüş ve düşüncelerini dine katmıyoruz. Bilakis, müçtehidlerin içtihatlarıyla naslardaki ham bilgilerin kullanacağımız şekle dönüşmesini sağlamış oluyoruz. Mezhep imamları naslardaki bilgileri değerlendirerek uyacağımız prensiplere dönüştürüyorlar. Ham mamülden ürün elde etmek gibi düşünebiliriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.