İbrahim Halil ER

İbrahim Halil ER

OKULLARIN SÜRELERİ VE ALTERNATİF BİR EĞİTİM MODELİ

Modern eğitim ilkokul, ortaokul ve lise süreçlerinden oluşmaktadır. (üniversite ve lisans üstü hariç)

Halbuki insan ömrüyle kıyasladığımızda bu sürecin çok uzun olduğunu görmekteyiz.

Bence artık eğitimi bu parantezden kurtarmalıyız. Bu süreci yarıya indirmeliyiz.

Çünkü bu süreçte öğretilen bilgiler gerçek anlamda kişiyi hayata hazırlamamaktadır.

Ders yükünü azaltarak, süreci yarı yarıya azaltabilir, genci bir an önce meslek elde etmesini sağlayacak üniversiteye yollayabiliriz.

Her yıl bir sürü bilgi, yığınla bilgi verilmekte, ama öğrenciler bu bilgileri öğrenmemek için büyük bir mücadele vermektedir.

Sistem avrupa birliği normlarını yakalayabilmek, okul idaresi de bir sonraki seneye yer hazırlamak için herkesi geçirmeye çalışmaktadır.

Bu hem emek, hem zaman ve hem de para israfıdır.

Süreci kısaltmamız gerekir ve bunun için acilen çalışmamız gerekir.

Her ilimden özet bir kitap vermemiz temel eğitim için yeterlidir.

Ayrıntılar, kişinin ilerde seçeceği alanda verilmelidir.

Örnek olması için bir eğitim listesi verelim.

1. İlköğretim 1, 2 ve 3. sınıflarda okuma etkinlikleri

2. Dördüncü sınıftan itibaren temel eğitimler. Kolaydan zora doğru, ya da kolay dersten zor derslere doğru bir eğitim verilmelidir.

3. Temel matematik (burada dört işlem ve problemler)

4. Orta düzey matematik (oran-orantı, kümeler, rasyonel sayılar, denklemler ve bunun gibi orta seviye). Kesinlikle üst seviye matematik verilmeyecek. Onu ancak mühendislik alanlarında eğitim görenler üniversitede görmelidir. Zihni bulandırmaya gerek yok.

5. Temel tarih bilgisi

6. Orta düzey tarih bilgisi

7. Genel Coğrafya

8. Ülkemizin coğrafyası

9. Mantık

10. Temel felsefe

11. Temel psikoloji

12. Türkçe dilbilgisi

13. Türkçe Edebiyat

14. Türkçe hitabet, konuşma ve güzel yazı yazma

15. Temel Fizik (ağır konular değil. kişinin mantık yürütmesini ve gündelik hayatta karşılaşacağı sorunları çözümlemesini sağlayacak kadar verilmeli)

16. Temel Kimya (Temel bilgiler)

17. Biyoloji (Temel biyoloji)

18. Sağlık (ilkyardım, sağlığı koruma bilgileri. Basit sağlıkla ilgili bilgiler. Daha çok uygulamaya yönelik. Teorik değil)

19. Sosyal bilgiler (Trafik, Yönetim, vatandaşlık, haklarımız vb..)

20. Güzel Sanatlar (güzel sanatlardan birisinde uzmanlaştırma)

21. Spor (Spor dersleri dışardan modern spor salonlarında verilmeli. Her öğrenci eğitimini bitirdiğinde bir spor dalında lisanslı olmalı. Öğrenci dışardaki salonlardaki gördüğü dersleri notuna yansıtmalı. Eğitim okulda değil spor okullarında verilmeli)

22. Teknoloji ve Meslek (Modern teknoloji dersi uygulamalı olarak verilmeli. Bilgisayar ve çevremizde gördüğümüz teknolojik aletleri kullanma ve basit tamir işleri öğretilmeli. İsteyene meslek kursları açılarak meslek eğitimi de verilmeli. Bu eğitimler de okulda değil, modern kurslarda verilmelidir.)

23. Dini eğitim (Dini eğitim kur'an eğitimi ile başlamalıdır. Bir yıl sonunda kuran okunmalı. İkinci peygamberimiz ve onunla birlikte basit hadisler anlatılmalı. Üçüncü yıl akaid ve inanç esasları anlatılmalı. dördüncü yıl ibadetler uygulamalı anlatılmalıdır. Namazlar camide öğretilebilir. Bu ders diyanet kanalıyla da verilebilir. Cami imamları bunu öğretebilir. 5. yıl mezhepler, dinler anlatılabilir. 6. yıl tefsir, hadis dersleri verilebilir.)

24. Osmanlıca zorunlu ders olmalıdır.

25. Yabancı dilde tamamen sınıf geçme yerine kur geçme sistemi üzerinde oturmalıdır. Yabancı dil dersleri okullarda değil tamamen dil akademilerinde verilmelidir. Öğretmenler yabancı olabilir. Öğrenci yabancı dil dersini akşamları veya hafta sonu da alabilir. Aldığı dersler notuna eklenebilir.

26. Bu eğitim bittiğinde bir bitirme tezi hazırlanmalıdır.

NOT: Bu örnek bir çalışmaydı. Bu çalışma üzerinde da ayrıntılı durulabilir. Ama eğitimi uzun yıllara yayıp da hiç bir şey öğretememek bize mahsusu. Bunu kesinlikle radikal bir şekilde çözmeliyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.