Prof.Dr. Kamil GÜNGÖR

Prof.Dr. Kamil GÜNGÖR

Para tek başına bir değer midir?

Sistem faiz üzerine oturtulduğunda; faiz alan bakımından karşılığında mal ya da hizmet doğma zorunluluğu olmayacağından, bunun sürdürülebilir olması beklenmemelidir. Zira, ekonomide asıl olan emek ve sermayenin birleştirilip piyasada para ile temsil edilen bir değer oluşturulmasıdır. Bu değer bugün piyasada kabul gören mal ya da hizmettir.

Para birikmiş emek ya da malı temsil ediyor olsa da, faiz bu birikmiş emek ya da malın değişimi ya da buna araç olmaktan ziyade bizatihi paranın satışıdır. Bu satış faiz kısmı için piyasada mal ya da hizmet olarak doğmamış olan bir değerin devri olduğundan, ister istemez makro ekonomik sorunlar belirmektedir. Merkezden kontrol nedeniyle bu çoğu zaman zamana yayılı ya da birikmiş bir şekilde ortaya çıkar. Buna da ekonomik kriz denir. Depremler gibidir; kimi zaman hissetmezsiniz, kimi zaman da yıkıcı sonuçları olur.

Para tek başına bir değer değil, mal ya da hizmetin değişimini kolaylaştıran bir araçtır. Bu yüzden para ile diğer bir para alınmaz ya da satılmaz. Faiz sadece para ile ifade edildiğinde faiz veren açısından mal ya da hizmet şeklindeki bir değerle temsil edilmez. Faiz veren açısından kısa vadede bir değer doğsa bile süreç içerisinde toplumsal negatif sonuçlar meydana gelebilmekte, birisinin elde ettiği bir değer; alış-veriş, ticaret gibi haklı nedenlere dayanmaksızın diğerlerine geçmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.