ROTARY VE LİONS KLÜPLERİ (8)/Siyaset İlişkileri

ROTARY VE LİONS KLÜPLERİ (8)/Siyaset İlişkileri

Dönemin (1970) Rotary International Genel Başkanı James Conway Tel-Aviv üzerinden Türkiye'ye gelmiş ve Hiltonda şerefine bir balo tertiplenmişti.

Dönemin (1970) Rotary International Genel Başkanı James Conway Tel-Aviv üzerinden Türkiye'ye gelmiş ve Hiltonda şerefine bir balo tertiplenmişti.

Conway'ın ayağına kadar gidip, Hilton'da onunla bir görüşme yapan o zamanki Dışişleri Bakanı Çağlıyangil milliyetçi gençlik tarafından kınanmış, bu arada Hilton'da bir basın toplantısı düzenliyen James Conway de bir grup milliyetçi gencin:

" CONWAY GO HOME", "KAPİTALİST - MASON İŞBİRLİKÇILERINE HAYIR" yazılı pankartlarıyla karşılanarak aktif bir şekilde protesto edilmişti. Ve gençler polis müdahalesinden önce CONWAY'in "Goril"lerinin hücumuna uğramışlardı.

Olay günlerce gazetelere konu olmuş ve bilhassa BİZİM ANADOLU gazetesinde Conway ve Rotary Klüplerini suçlayan yazılar çıkmıştı.

Resmi bir sıfat taşımıyan CONWAY'in Çağlıyangil başta olmak üzere diğer bazı "siyasi" lerle görüşmesi tepkilere yol açmıştı. Yeniden Milli Mücadele dergisi o günlerde şunları yazıyordu:

"Siyon emperyalizminin bekçileri sayın Rotaryenler Yahudi namına Türk siyasi hayatına müdahale etmek istiyorlardı. Ancak bunda muvaffak olamayışları başkanlarının gelmesini gerektirdi... Toplantıda en dikkate değer ziyaretçi Çağlıyangil idi. Acaba Ocak ayında (1970) Rotary üyelerine vermiş olduğu garantileri sayın başkanın huzurunda yeniden mi açıklayacaktı? Yoksa sayın başkandan talimatlar mı alacaktı? İşte millete açıklanmıyan gizli konuşmalar bunlardır. Başkanın basın toplantısından bahseden gayr-i milli basın, niye Çağlayangil'in Conway'i ziyaretinden bahsetmedi?"

Kadrosunda, o zamanlar anti-siyonist ve anti- emperyalist yazılarıyla şöhret yapan Uğur Mumcu ve Uluç Gürkan gibi 12 MART dönemi «SAKINCALI PİYADE» lerinin de bulunduğu DEVRİM gazetesi bu olayla ilgili olarak şunları yazıyordu:

"Rotary Klüpleri Başkanı Amerikalı James Conway Tel-Aviv üzerinden Türkiye'ye gelmiş ve Hilton'daki Baloda Ortak Pazar avukatlığı yapan Çağlayangi ile görüşmüştür...

Kaynak:

Görünmeyen Önderler

Ali Uğur

1984

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.