RUSYA VE UKRAYNA ARASINDA ŞÖYLE BİR ANDLAŞMA YAPILIR İSE, BURADA İKİSİ DE KAZANÇLI ÇIKAR VE "BATI" KAYBEDER :

1. Donbas Bölgesi UKRAYNA'nındır, ancak içişlerinde özerk bir yönetimi olacaktır. RUSYA, bölgedeki ağır sanayi tesislerinden, hiçbir tâhdide (sınırlamaya) tâbi tutulmadan, ancak UKRAYNA'nın da hukukî haklarını ihlâl etmeden, beynelmilel ticâret kaideleri muvâcehesinde faydalanmaya devam edecektir.

2. Kırım, Kırım Tatarları'na âit bir özerk bölgedir ; dış işlerinde ve savunmasında UKRAYNA'ya bağlıdır ve bu statüsü TÜRKİYE, UKRAYNA ve RUSYA tarafından kabul ve teyid edilir. Karadeniz'den gelip Kerç Boğazı'ndan Azak Denizi'ne girmek isteyen ve ticârî olmayan bütün gemiler ve denizaltılar için, TÜRKİYE, UKRAYNA ve RUSYA berâber onay vereceklerdir. Taraflardan birinin tâsdik etmediği bir geçiş, gerçekleşmeyecektir. Keza, Azak Denizi içindeki limanlarda gemi ve gümrük kontrolleri, UKRAYNA ve RUSYA'nın beraberce teşkil edecekleri komisyonlarca yapılacaktır. İhtilâflı meselelerde TÜRKİYE'nin hakemliğine mürâcâat edilecektir.

3. UKRAYNA, NATO Üyeliği hedefinden vazgeçecek ve topraklarında ve denizlerinde NATO veya başka hiçbir ülkenin üs tesisine izin vermeyecek ve mevcut yabancı askerleri de geri gönderecektir.

4. UKRAYNA ile RUSYA arasında bir "saldırmazlık andlaşması" imzalanacak ve bu andlaşmanın garantörü TÜRKİYE olacaktır. Bu andlaşmanın imzalanmasından itibâren 60 gün içinde RUSYA, bütün kara ve hava üslerini, UKRAYNA hudutlarından 500 Km geriye çekecektir.

5. RUSYA Kırım'da birer Hava ve Deniz üssü tesis edecek, bu üslerin herbirinin kaplayacağı saha 50 Km2'yi geçmeyecektir. Hava üssünde bulunacak muharip uçak sayısı 100 adetten ve personel sayısı 5000'den fazla olmayacaktır. Keza Deniz üssünde dâimî olarak bulunacak muharip gemi sayısı (denizaltılar dâhil) 25 adetten ve personel sayısı da 5000'den fazla olmayacaktır. RUSYA bu üsler için UKRAYNA'ya kira ödeyecektir.

5. İlişkilerin normalleşmesi ve iki tarafın da ekonomik menfaatlerinin icâbı olarak, ekonomik ve ticârî işbirliği anlaşmaları imzalanacak, bu anlaşmalara TÜRKİYE de taraf olacak ve bölgenin ekonomik ve ticârî potansiyeli ayağa kaldırılarak, insanların birarada barış ve huzur içinde yaşamalarının önü açılacaktır.

6. Taraflar bilâhâre, "Savunma İşbirliği"nin kendilerine sağlayacağı faydaları dikkate alarak bu konuda ayrıca bir anlaşmanın zemin çalışmasını yapacaklardır.

7. Bu andlaşmanın müddeti 49 sene olacaktır. Müddetin hitâmına 6 ay kala taraflardan biri fesih talebinde bulunmadığı takdirde, 5 sene uzayacaktır.

..........

Selâm ve dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.