İbrahim Halil ER

İbrahim Halil ER

SAHİHİ BUHARİ VE MÜSLİM'İN YAZILIŞ AMACI

SAHİHİ MÜSLİM VE BUHARİ HER EVDE DERS OLARAK OKUNMALIDIR


Sahihi Buhari ve Müslim halk için tamemensahih hadislerden oluşan bir hadis kitabı yazma amacıyla teşekkül edilmiştir. İmam-ı Buhari'nin hocası İshak b. Rahuye'nin "Resulullah'ın sahih hadislerini muhtasar bir kitabta toplasanız" talebi üzerine herkesin okuyacağı ve hadislerin sıhhati hakkında şüpheye düşmeyeceği, yani güvenle okuyacağı bir külliyat hazırlanmıştır. 

İmam-ı Buhari hocasının bu talebi üzerine bir rivayete göre 600.000 hadis arasından seçerek kitabını meydana getirmiştir. 

Yani bu eserler daha çok halka yönelik hazırlanmasına rağmen, günümüzde ilim adamları bile anlamaktan acizdir. O zamanki halkın seviyesini varın siz düşünün.

İmam-ı Müslim, kendi kitabı için de "Bu kitap kimin evinde varsa orada konuşan bir Peygamber vardır" diyerek (kimine göre bu söz İbni Hacer'e aittir) bu eserin her eve girmesi için hazırlanmış olduğunu gösterir. 

Günümüzde de her evde bu iki eserin bulunması ve ev halkının hergün bir hadis okuyarak ders yapmaları gerekir. Tabi ki günümüzde yalın olarak okumak zor olduğundan şerhleriyle birlikte okunmasını tavsiye ederiz. 

Sahihi Müslimin Türkçe en güzel şerhi Ahmed Davutoğlu'nun şerhidir. Sahihi Buhari'nin Türkçe en güzel şerhi de Tecrid-i Sarih'tir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.