Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

ŞEHİTLERİMİZ VAR !

ŞEHİDLERİMİZ VAR!

Türkiye son 2 günde teröre verdiği 12 şehidin yasını tutuyor. Pençe-Kilit bölgesinde son 48 saatte gerçekleşen iki hain saldırıda çıkan çatışmalarda 12 askerimiz şehit olmuştu. Allah Teâlâ şehidlerimize rahmet eylesin, başta ailesine, birinci derecedeki yakınlarına sabr-ı cemil diliyorum. Bütün milletimizin başı sağolsun. Böyle acı günler bir daha Rabbim bu necip millete göstermesin.Amiin.

Şehitlik makamı yüce bir makamdır. Herkese nasip olmaz. Olaylara dünya gözüyle bakıldığı zaman hiç bir ölüm insana güzel gelmez. Lakin ölümün arka plânı vardır. Keşke arka plânı görebilsek. Şehitlik mertebesiyle ilgili bir kaç Ayet-i Celile ve Hadis-i Şerif aktarmak istiyorum. Bakara Suresi;

وَلَا تَقُولُوا لِمَنْ يُقْتَلُ فٖي سَبٖيلِ اللّٰهِ اَمْوَاتٌؕ بَلْ اَحْيَٓاءٌ وَلٰكِنْ لَا تَشْعُرُونَ ﴿١٥٤﴾

154﴿ Allah yolunda öldürülenler için “ölüler” demeyin. Hayır, onlar diridirler, fakat siz bilemezsiniz.

Enes -radıyallahu anh-'den rivayet edildiğine göre, Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurdu: «Cennete giren hiçbir kimse, yeryüzündeki her şey kendisinin olsa bile dünyaya geri dönmeyi arzu etmez. Sadece şehit, gördüğü aşırı itibar ve ikram sebebiyle tekrar dünyaya dönmeyi ve on defa şehit olmayı ister.» Bir rivayette: «Şehitliğin faziletini gördüğü için» denilir.

Ayet-i Celile ve Hadis-i şerifin manası oldukça sarihtir. Ayrıca izaha gerek yoktur.

Şehitlik ile ilgili çok sayıda şiirler de yazılmıştır. Mehmet Akif ERSOY'un "Çanakkale Şehitlerine" atfen yazdığı şiirin son mısralarında;

Ey şehid oğlu şehid, isteme benden makber,

Sana âğûşunu açmış duruyor Peygamber. diyor.

Şehid olanlara Yüce Allah Teâlâ'nın verdiği mükâfatın derecesini biz tahmin edemeyiz. Biz millet olarak şehitlik mertebesinin büyüklüğüne inanıyoruz. Tarihte bunun örneklerini çok görmekteyiz.

Ben burada ölen şehitlerimizin akibeti konusunda ayet- hadis ekseninde değerlendirme yapmaya çalışıyorum. Bazı siyasiler dinimizin kavramlarını siyaset malzemesi yapmaya çalışıyor. Bazıları; "madem şehitliğin mertebesi bu derece yüksekse, gidin savaşın ve şehit olun" diyerek aslında şehitlerimize olan saygısızlıklarını ilân ediyorlar.

Ben burada ülkemizde 40 yıldan beri devam eden terör olaylarını tartışmıyorum. CHP' nin TBMM' nin bildirisine imza atmamasını ya da kendi bildirgelerine PKK dememelerini tartışmaya açmıyorum. Muhalefetin; " şehit olan askerlerimizin sayısı doğru değil" demelerini de vurgulamak istemiyorum.

Ülkemizde 40 yıldan beri devam eden ve bir türlü bitmeyen bir terör olaylarından dolayı vatanı koruma adına şehit düşen yiğit evlâtlarımızdan bahsediyorum. Bu evlâtlarımızın her biri şehit şerbetini içmiştir. Onları bizler ölü olarak görsek bile "onlar diridirler". Rabbimizin bu beyanını hatırlatmak isterim.

Başta dinimiz olmak üzere, vatanımız ve bayrağımız için ilerlemiş yaşımıza rağmen gerektiğinde canımızla, malımızla cihat etmeye varız. Zira; Cenab-ı Hak; Mallarınızla, canlarınızla Allah yolunda cihat edin. Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır” (9/Tevbe/41). “Allah'a ve âhiret gününe iman edenler, mallarıyla ve canlarıyla cihat etmekten geri kalmak için senden izin istemezler. Allah, kendine karşı gelmekten sakınanları çok iyi bilendir” (9/ Tevbe/44). Buyurmaktadır. Bu ayet-i kerimelere iman etmiş kimseleriz. Sözde değil, özde iman etmişiz. Malıyla, canıyla cihat etmenin yaşı da yoktur.

Sahabi efendilerimizden Ebû Eyyûb el-Ensârî, “Kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayınız” (el-Bakara 2/195) meâlindeki âyette sözü edilen tehlikeyi savaşa gitmeyip işiyle gücüyle meşgul olmak şeklinde açıklardı. Bu sebeple ihtiyarlık döneminde bile her yıl bir savaşta bulunmaya gayret etti. Katıldığı seferlerin sonuncusu müslümanların ilk İstanbul kuşatması oldu. Allah Teâlâ rahmet eylesin.

Bizim tarihimizden, büyüklerimizden, sahabi efendilerimizden, rehberimiz ve önderimiz Rasulullah sav'den aldığımız ilham budur. Sonunda öleceğiz. Amacımız ebedi yurdumuz olan ahiret hayatında rıza-i bariyi kazanmaktır.

Tekrar yürekli, şerefli, dini, vatanı için şehit düşen vatan evlâtlarını rahmetle yâd ediyor, ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyorum.

25.12.2023

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.