Türkiye, Finlandiya ve İsveç'e taleplerini kabul ettirdi.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç'e taleplerini kabul ettirdi. Böylece bu iki ülkenin üyelik başvurusunu desteklemeyi kabul etti.

Rusya’nın Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya alınması halinde bu iki ülkeye de saldıracağını ima etmesini de dikkate alan Türkiye, bu iki ülke için kabul edilmesi beklenmeyen şartlar ileri sürdü. Ancak, her iki ülke de Türkiye’nin ileri sürdüğü şartları kabul etti. Bu çerçevede FETÖ terör örgütü olarak mutabakat zaptında yer aldı. Ayrıca, PKK’nın yanı sıra PYD ve YPG’de mücadele edilecekler arasında yer aldı.

Türkiye, her iki ülkenin taleplerini kabul etmesinin ardından bu ülkelerin NATO başvurularına koyduğu vetoyu kaldırdı.

Açıklamada, “PKK ve uzantılarıyla mücadelede Türkiye’yle tam işbirliği, terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede Türkiye’yle dayanışma sergilenmesi, PYD/YPG ve FETÖ'ye destek sağlamama taahhüdü, savunma sanayii alanında ambargo kısıtlamalara gidilmemesi, işbirliğinin artırılması, İsveç ve Finlandiya’nın terörizmle mücadele ve savunma sanayii konularındaki ulusal mevzuatlarını ve uygulamalarını tadil etme taahhüdü, terörizm ve örgütlü suçlarla mücadele alanında istihbarat paylaşımına ilişkin yapılandırılmış işbirliği mekanizması tesisi, terör suçlularının iadesi konusunda somut adımlar atılması ve ikili düzeyde ahdi düzenlemeler yapılması, PKK ve uzantılarının ve paravan örgütlerinin para toplama ve eleman devşirme faaliyetlerinin yasaklanması ve bunların soruşturulması, Türkiye’ye yönelik terör propagandasının engellenmesi, Finlandiya ve İsveç’in PESKO (AB Daimi Yapılandırılmış İşbirliği Süreci) dahil AB güvenlik mekanizmalarına en geniş şekilde katılımının desteklenmesi, bu adımların uygulanmasını denetlemek üzere Adalet, İstihbarat ve Güvenlik kurumlarının katılımıyla Daimi Ortak Mekanizma kurulması” konularında somut kazanımlar elde edildiği aktarıldı..

Ortaya çıkan bu durum karşısında Rusya’nın nasıl bir yaklaşım sergileyeceği merak ediliyor.

4 aydır devam eden Rusya-Ukrayna savaşının ardından bu iki ülkeyle yaşanacak gerilimlerin nereye varacağını kestirmek zor.

Umarız, yeni bir dünya savaşıyla karşı karşıya kalmayız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.