Yeniçeri Ocağını ilk ortadan kaldırmayı planlayan padişahın 2. Bayezid olduğunu biliyor muydunuz?

Şoyle ki; 3 Mayıs 1481'de Fatih ölünce İstanbul'da ikinci Fetret devri başladı. Bu süreçte Yeniceriler şehri altını üstüne getirdi. Yahudi ve Hristiyan mahallelerini yağmaladı.

Bu isyan bir bakıma İstanbul Muhafızı İshak Paşa tarafından da desteklendi. Zira bu süre içerisinde Cem taraftarı olduğu bilinen bütün devlet erkanı ve ocak ağaları öldürüldü.

Başta veziriazam Karamanî Mehmed Paşa İstanbul Subaşısı tarafından katledildi ve kafası kesilerek mızrağa takıldı.

Yeniçeriler Bayezid tarafını tuttuğu için o İstanbula gelene kadar anarşi ile ortaya çıkacak muhalefeti bastırdılar. Ancak bunun da bir bedeli oldu. İshak Paşa Yeniçerilere büyük bahşişlerde bulundu.

Ücretlerini artırdı. Bayezid gelince bu ücretin verileceği söylendi. Bayezid 21 Mayısta İstanbula geldiğinde Bab-ı Hümayun kapısından henüz girecekti ki Yeniçeriler önünü kesti. Vaad edilen bahşişler ile birlikte her bir piyade ve süvariye biner gümüş akçe verilmesini talep etti. Bir yandan da Yeniceriler kılıçlarını ve harp silahlarını gösteriyorlardi.

Bayezid kabul etti. Ancak onun bu şekilde sırtını Yeniçerilere dayıyarak padişah olması ocağı arsız hale getirdi. Tapındıkları Gedik Ahmed Paşa'nın da kimseye eyvallahı olmadığı Cem üzerine yapılacak her harekette asker başına biner akçe talep ettiler.

Onların bu şekilde para talebi Bayezid'in otoritesini sarsar hale geldi. Bir plan yaptı. Akıncılardan bir bölük oluşturacak ve Yeniçeri Ocağını katliamdan geçirecekti. Ancak Akıncı Beyleri Mihaloğlu Ali Bey Ve İskender bu katliama onay vermedi.

Bunun üzerine Bayezid, Cem tehlikesi gecince Gedik Ahmed Paşayı boğdurdu. Ocağın isyanını engellemek için de ihtiyarlara red edemeyeceği tekliflerde bulundu.

Ya öldürülecekler ya da bahsedilen timarı alıp merkezden uzaklaşacaklardı. Ağalar yüksek miktardaki timarı kabul etti ve merkezden uzaklaştılar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.