YEREL GAZETELER

Yerel gazeteler tarihi süreç içerisinde çok önemli görevler üstlendiler. Milli Mücadele döneminde yerel gazeteler ülkenin kurtuluşuna büyük katkı sağladılar. Bu işlevleri nedeniyle yerel gazetelere halk her daim ilgi gösterdi. Devlet de önemleri nedeniyle 1931 yılından itibaren yerel gazetelere resmî ilan ve reklam desteği sağlamakta.

Ancak, gerek göç ve şehirleşme olgusu, yaygın medyanın tekelleşir hale gelmesi ve internetin hayatımıza girmesiyle yerel gazetelerin önemi git gide azaldı.

Gazetelere verilen resmî ilanlar ve reklamlar kâr bırakınca okunmayan, sırf bu nedenle basılan gazeteler ortaya çıktı. Bunların bazıları seçim dönemlerinin propaganda amaçları haline dönüştü. Bazıları da tetikçilik için kullanılır oldu.

Bugün birçok ilde çok sayıda yerel gazete var ancak devletin resmî ilanları ve reklamlar giderlerini karşılamıyor. Kimse bu gazeteleri para verip almıyor. Devlet kurumlarının abonelikleri de çoğunlukla sona ermiş durumda.

Her ilde onlarca haber sitesi var ve sürekli haber güncellemesi yapıyorlar. Rekabet için gazeteler de sitelerinde aynı yolu izliyorlar. Bu şartlarda yerel gazetelerin geleceğinin olmadığı açık.

Yok olmamak için yapılması gereken yerel gazetelerin birleşmeleri, farklı görüşlerin tek gazete altında toplanmasıdır. Ayrıca, birliktelikten doğan ortak güç haber sitesi ve başka ortak çalışma alanlarına yansıtılmalıdır.

Yol yakınken çareler aranmazsa, gelecekte zorluklar daha da artacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.