Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

YRP SEÇİMDE AK PARTİYİ HIRPALAYACAK GİBİ

YRP SEÇİMDE AK PARTİYİ HIRPALAYACAK GİBİ

"Mejburiyette mesuliyet yoktur, mesuliyette mejburiyet vardır." düsturu vardır. Ölecek durumda olan birisinin içkiden başka içecek bulamaması sonucunda ölmeyecek derecede içki içmesinde günah yoktur.

Oruç tutan birisinin şekerinin aşırı düşmesinden dolayı orucu bozmasından dolayı keffaret orucu tutma mecburiyeti yoktur. Mesuliyette mejburiyet vardır. Bir siyasetçinin üstlenmiş olduğu sorumluluktan dolayı sorumluluğu gereği yapması gereken şeyleri yapma mejburiyeti vardır. Bir belediye başkanının şehrin temizliğinden sorumludur meselâ. Şehri temizletmek zorundadır. Bir babanın belli bir yaşa kadar evlâtlarının nafakasını helâl yoldan karşılamak zorundadır. Mesuliyet mejburiyet getirir.

Dün sahur yemeği sonrası kanalları tararken kanalın birinde Beyin Cerrahı uzmanı Prof. Dk. İsmail Hakkı AYDIN' a denk geldim. Her alanda çok büyük donanıma sahip bir doktor kendisi. Yukardaki cümleleri ondan kopyaladığımı söylemiş olayım.

Başlıkla ilgili konuya geçiyorum. 31 Mart Yerel Seçimlerde YRP' nin oyları, geçtiğimiz genel seçimlere göre artış göstereceği muhakkaktır. Genel seçimlerde YRP Cumhur İttifakı'ndan yana tavır alması benim görüşüme göre oylarını düşürmüştü. Yerel seçimlerde tek başına seçime giriyor. Sahada çalışmalar var görünüyor. Üye sayısı 500 bine doğru yükseliyor. TV ekranlarında YRP en çok konuşulan parti durumuna gelmiş görünüyor. İP, DP, SP, Deva Partisi ve Gelecek Partisinin TV ekranlarında esamesi okunmazken YRP her gün gündem olmaya devam ediyor. Enteresan olan konu, iktidar partisi de YRP' ni çok konuşuyor hale gelmiş durumdadır. Anlaşılan o ki YRP meyve vermeye başlıyor. Meyve veren ağacı taşlayan çok olur.

Sayın Cumhurbaşkanımız dolaylı ya da direk olarak YRP'den meydanlardaki konuşmalarında söz etmesi YRP' nin büyümekte olduğunu gösteriyor. YRP ile Ak Parti arasında oy konusunda ters orantı vardır. YRP büyüdüğü yerde Ak Parti küçülüyor demektir. Yani YRP 'nin oyları ne kadar artarsa Ak Parti'nin oyları o nispette düşüyor demektir. Bu durum Ak Parti' yi çok rahatsız ediyor görünüyor. Son zamanlarda YRP' bin hedef tahtasına oturtulmasının sebebi budur bence.

Seçim yaklaştıkça hedefe atılan taşlar yoğunlaşacaktır. Aslında Ak Parti'nin bu yaklaşımı YRP' nin oylarını artıracaktır, fakat bir çoğunun farkında değildir. Seçmenin taktiri önemlidir. Bizim siyasi partilerimiz, Seçmene yönelik politika üretme yerine, lâf üretme, bir birine lâf yetiştirme ve karalama kampanyaları yapmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Bir yerde dedikodu çok, üretim üretmekle, bilimle teknolojiyle uğraşma yerine insanlar birbirleriyle uğraşıyor hale geldiyse o toplumun hali nice olur? Bizde böyle maalesef. Hangi partinin sözcüsü bir yerde konuşoyorsa, ya rakibini karalıyordur, ya da rakibine lâf yetiştiriyordur. Üretime yönelik bir cümle kuran yok. Vaat ettikleri şeylere de bakarsanız sonucunda tüketim vardır. Üretmeden tüketmek, ya başkasının sırtından geçinme olur, ya da geleceğinden yemek olur. Bu durum başka türlü ifade edilmez.

YRP kamuoyu araştırmalarına göre oyları % 5'in üzerine çıkıyor. Oyların büyük bir kısmını Ak Parti'den alıyor. Başkanlık sistemde % 1'lerin bile önemi büyüktür. Bir çok ilde CHP ile Ak Parti kıyasıya yarışıyor. YRP'nin Ak Parti' den alacağı her oy CHP'ye yarayacaktır. Bundan dolayı AKP'liler bu sıralar en çok kızdıkları ve karaladıkları parti YRP'nin olması doğal gibi görünüyor.

Bizim Ak Partililer, kazanın doğurduğuna inanıyor, öldüğğüe inanmıyorlar. YRP kendilerine destek verdiğinde kazan doğurmuş olduğundan ses yok, kazan ölünce saldırıda bulunmalarını kamuoyu nezdinde iyi karşılanmamaktadır.

Bu arada CHP ve sol yazarlar YRP'ne iktidar tarafından yapılan eleştirileri doğru bulmadıklarını, YRP'ni destekledikleri görülmektedir. Aslında bu durum hayra alamet değildir.

Gerçek şu ki, CHP en sevmediği parti YRP'dirCHP, YRP' nin savunduğu "milli görüş" hareketinin tam karşısında yer alan bir siyasi partidir. 28 Şubat'ın baş aktörleri CHP'dir. TBMM'de ne zaman milli ve manevi değerlerle ilgili bir duruş sergilendiyse, ne zaman ekonomik yönden hayırlı bir icraat yapılmaya kalkıldıysa bütün gücünü kullanarak bu hayırlı icraatları durdurma çabası içine girmiştir. Burada YRP'den yana görünür gibi durması iki yüzlülüktür, şimdilik onlara fayda sağlıyordur. Ondan öyle bir duruş sergiliyorlar.

. Sonuç olarak şunu diyebiliriz. YRP seçim süresşnce çok daha konuşulacak, Ak Parti'den kopan oyların büyük çoğunluğu YRP' nde toplandığı görülüyor. Bu ekonomik krizde bu durumdan hırpalanan, zarar gören Ak Partidir. İstanbul Büyükşehir Belediyesini kazansa da ülkemizin bir çok yerinde 3-5 puan da olsa oy kaybına uğrayacağı görülmektedir. Hükümetin büyük ortağı olan Ak Parti başka partilere değil, eksikleri kendinde arasın. Umarım isabetli bir muhasebe yapar. Selâm ve dua ile...

14.03.2024

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.