Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

ZAMAN KAVRAMI VE YILBAŞI ÜZERİNE

ZAMAN KAVRAMI VE YILBAŞI ÜZERİNE

2023 yılının bitimine saatler kaldı. 2024 yılına gireceğiz. Yıllar çok hızlı geçiyor nedense. Geriye baktığımız zaman "bu kadar yılları ne zaman yaşadık? Sorusunu sanıyorum herkes kendine soruyor. Geleceğe baktığımız zaman yıllar ve aylar uzun gibi gelir insana. Ama geçtikten sonra da " ne de çabuk geçti' deriz. Hele de insan mutlu ise, işinden, eşinden, arkadaşlarından, akrabalarından memnun ise, sağlığı da yerindeyse o zaman vakit daha hızlı geçer gibi geliyor insana.

Hastaysa, ekonomik sıkıntıları varsa, özgürlüğü kısıtlandıysa, gurbette olup memleket hasretiyle yanıp tutuşuyorsa, o zaman "zaman" insana uzun geliyor. Yıllar ö nce 3-4 saat nezarette kalmıştım. O saatler geçme bilmiyordu. Bir defasında da yolculuk esnasında arabanın bozulması üzerine geceyi buzlu havada geçirmek zorunda kaldık. O gece binim için çok uzun bir geceydi.

Demem o ki, mutlu ve huzurlu geçen zaman hızlı yani kısa, zorlu geçen zaman ise uzun gibi gelir insana.

Allah Teâlâ zamandan ve mekandan münezzehtir. Zaman ve mekân bizim için geçerlidir ve her ikisi sonradan yaratılmıştır.

Zaman kavramı Kur'an'ı Kerim'de geçiyor.

Yunus Suresi 3. Ayet-i Kerimesi'nde Cenab-ı Hak! "Şüphesiz Rabbiniz, gökleri ve yeri altı günde yaratan, sonra arşa hükümrân olan, her şeyi ve her işi yerli yerince yöneten Allah’tır. O’nun izni olmadan şefaat edebilecek hiç kimse yoktur. Rabbiniz Allah işte budur. Öyleyse O’na kulluk edin. Hâlâ düşünüp ders almayacak mısınız?" Buyurmaktadır. Burada geçen gün kelimesi evre anlamında yorumlayan tevsirciler vardır. Rivayetlere bakıldığı zaman Allah Teâlâ'ya göre bir gün, bizim için bin yıl alanilr. Allah Teâlâ'nın her türlü noksan sıfatlardan uzak olması, "muhalefetun lilhavadis" yani sonradan yaratınlalara benzememesi, zamandan ve mekândan münezzeh olması O'nun zati sıfatlarındandır. Zaman dediğimiz, gün, ay, yıl, asır mizim için vardır.

. Allah Teâlâ zamana yemin ederek bize zamanın ehemmiyetini ifade buyuruyor. Zamanın öneminden dolayıdır ki 114 sureden bir tanesi "Asr Suresi" dir ki, zamanın önemini ortaya koyuyor. Asr Suresi'nde Cenab-ı Hak; Astra yemin olsun ki, insanlar ziyandadır. Ancak, iman edip de sâlih ameller işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler, birbirlerine sabrı tavsiye edenler başka (Onlar ziyanda değillerdir). Buyurmaktadır.

. Astronomi bilimine göre zaman aslında, mikro plâzda stomların proton ve elektronlarının hareketi, makro plânda ise, gezegenlerin, yıldızların, galaksilerin hareketleriyle ilgili tanımlamalar. Dünya gezegeninin kendi ekseni etrafındaki bir dönüş sürecine "gün", güneş etrafındaki dönüşü tamamladığı sürece "yıl" demişler. Diğer zaman dilimleri de buna bağlı olarak tanımlamışlar. Bu coğrafi bilgiler herkesin ma'lumudur.

Hz İsa'nın doğum yılını milat olarak almıştır.Günümüzde en yaygın kullanılan takvim türü Miladi Takvimdir. Miladi Takvim 4 Ekim 1582 tarihinde kabul edilmiştir. Türkiye'de 26 Aralık 1925'te çıkarılan 698 sayılı Kanun'la Türkiye Cumhuriyeti'nde resmî devlet takvimi olarak miladi takvim kabul edildi. Ülkede 1 Ocak 1926'dan itibaren miladi takvim kullanmaktayız. Daha önce Hicri takvim kullanılıyordu.

Konu bu şekilde özetlenebilir. Hz. İsayı biz zaten peygamber kabul ediyoruz. Doğum tarihi tam kesin değil. Avrupalılar ve diğer Hıristiyan dünyasının kutlama şekilleri İlâhi nizama hiç uymamaktadır. Bizler hiç bir şekilde "Noel' ismi altında yılbaşı nedeniyle bir kutlama yapamayız. Hele Allah Teâlâ' ya isyan edecek şekilde bir isyanın içine giremeyiz.

Efendim, yeni yıla giriyoruz. Bir yıl yaşlanıyoruz, yeni yıla erişmenin mutluluğunu ve coşkusunu kutlamalıyız gibi sözler gerçeği yansıtmıyor. Günler Allah Teâlâ'nın günleridir. 30 Aralık ne ise 1 Ocak da aynıdır. İnsanın doğum tarihi esastır. 1 Ocakla ancak bir ocakta doğanlar yaşlanır. Yanlış bilgiyi düzeltelim.

Yeni yıl için hayırlar temenni etmek, dua etmek güzeldir. Geleceğimiz için dua her zaman yspmalıyız. Hıristiyan ve Yahudilere asla benzemrmeliyiz. " Kim bir kavme benzemek isterse, o ondandır" sözünü unutmayalım. Bizim için önemli olan Hicri yılbaşıdır. Bilginize efendim.

30.12.2023

M. Cemal TOMAR

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.