“Bu mübarek zaman diliminde ümmete dua edelim”

“Bu mübarek zaman diliminde ümmete dua edelim”

Mübarek üç aylar ve bu aylarda bulunan mübarek geceler hakkında konuşan âlimler, bu önemli gün ve geceleri fırsat bilerek İslam coğrafyasında ve özellikle bölgemizde yaşanan çatışmaların son bulması için dua edilmesi gerektiğini belirtti.

Âlimler ve Medreseler Birliği (İttihad'ul Ulema) üyesi Molla Sinan Ünel, yeni girdiğimiz mübarek üç aylar ve bu aylardan ilki olan Recep ayında bulunan mübarek gecelerden Regaib gecesinin önemi hakkında konuştu. Bu tür zaman dilimlerinde duanın önemine değinen Ünel, bu önemli gün ve geceleri fırsat bilerek İslam coğrafyasında ve özellikle bölgemizde yaşanan çatışmaların son bulması için dua edilmesi gerektiğini belirtti.

Regaib gecesinin İslam'da önemli bir yeri olduğunu ve müminlerin mutlaka o geceden istifade etmesi gerektiğini söyleyen Ünel, “Recep ayının ilk Cuma gecesi Regaib gecesidir. Regaib ise rağbet eden, talep eden ve arzu edilen anlamına geliyor. Yani Müslümanlar bu gecede Allah, O’nun rızasını, sevgisini ve muhabbetini talep etmemizi ve o geceyi bizden arzuyla iştiyakla karşılamamızı istiyor. Dolasıyla Regaib gecesi İslam'da önemli bir yeri olan ve müminlerin mutlaka o geceden istifade etmesi ve o geceyi hayırlı bir şekilde ihya etmeleri gerektiği bir gecedir. Tüm müminlerin bu geceden gereği gibi istifade etmesi, gelecek sene bir daha ulaşamama düşüncesiyle bu geceyi en güzel şekilde istifade etmesi lazımdır.” dedi.

Regaib gecesine has özel bir ibadetin olmadığını ifade eden Ünel, “Bu geceye has bir ibadet olmadığı gibi bu gecede özelikle kaza namazlarımızı ihya etmemiz gerekiyor, hayatımızın muhasebesini yapmalı ve tefekkür etmeliyiz.  Birde hayatımızın ana kaynağı olan bizim için bir nur ve hidayet olan Kur’an-ı Kerim’i bol bol okumalıyız.” şeklinde konuştu.

 Ramazan ayına hazırlık olan üç ayların başlangıcında manevi bir ortamın oluşması gerektiğine dikkat çeken Ünel, şöyle devam etti: “Bizim Recep ve Şaban aylarının içerisinde olduğumuzun havasının estirilmesi lazım. Yani bizim diğer aylardan, diğer günlerden daha farklı bir ortamı yaşatmamız lazım. Başta evimizde üç aylar rüzgârını estirmeliyiz. Hatta öyle bir farkındalık oluşturmamız gerekir ki henüz daha akılları olgunlaşmamış çocuklarımız bile bize ‘Niye bu günlerde daha çok Kur’an okuyorsunuz, niye bu günlerde daha çok namaz kılıyorsunuz, niye bu günlerde daha çok zikir çekiyorsunuz’ şeklinde sorular yöneltmelidir.”

Üç aylar içerisinde özellikle Hz Muhammed'in çok oruç tuttuğunu belirten Ünel, “Allah Resulü bir hadisinde ‘Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ümmetimin ayıdır’ şeklinde belirterek bu üç ayın İslam dini içerisinde ki önemini vurguluyor. Bizim de O’nu, kendimize örnek edinmek suretiyle bu aylarda özellikle Pazartesi ve Perşembe günü düzenli olarak oruç tutmalıyız. Kur’an tilavetini çoğaltmalı, kaza namazlarımızı eda etmeli ve bol zikir çekmeliyiz.” ifadelerini kullandı.  

Bu önemli gün geceleri fırsat bilerek İslam coğrafyasında ve özellikle bölgemizde yaşanan çatışmaların son bulması için dua etmemiz gerektiğini belirten Ünel son olarak şunları söyledi: “Bu aylar Allah'a yakınlık aylarıdır. Yüce Allah ile rabıtayı kurmak için ve bizi ona götürecek tüm salih ameller bu aylar içinde istifade etmemiz lazımdır. Gerçekten ümmet olarak ihtiyaç duyduğumuz dua silahını çok iyi kullanmamız lazımdır.  Birçok İslam ülkesinde öldürülen, namusları kirleten ve mazlum mustazaf halkın yardımına belki bedenimizle gidemiyoruz ama onlara bu mübarek gün ve geceleri fırsat bulup ve en azında bu duaların geri çevrilmediği zaman dilimini iyi kullanarak bu Müslümanlara dua da bulunalım.” (Osman Gülebak - Hüseyin Yetmiş-İLKHA) 



 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.