EVLİLİKTE EŞ ADAYI NASIL BELİRLENİR?

Evlilik çağına gelmiş, evlenmeyi düşünen ancak doğru eş adayını bulmakta zorlananlar için yol haritası olması açısından bu yazıyı kaleme almaya karar verdim.

Çevremde arkadaşım, akrabam olan birçok genç insan, evlenmek istediği halde bir türlü adayını belirleyip evlilik aşamasına geçiş yapamıyor. Fiziksel görünüş,  maddi konular, kültürel farklılıklar başta olmak üzere muhtelif sebeplerden dolayı karşılıklı bir anlaşma temin edilemiyor. Hal böyle olunca yaşlar geçiyor, ömürde evliliğe musait olan dönem hüzünle, özlemle geride bırakılıyor.

İnsanın -çok katı çizgileri olmamakla beraber- gelişiminde belirli merhaleler vardır. Bebeklikte güven ihtiyacı, ergenlikte ait olma, bağımsızlık ihtiyacı gibi. Evlilik de yakınlık, sevgi ihtiyacının karşılanmasında mühim bir vazifeye sahiptir. Çeşitli sebeplerle ertelenen evlilik, insanı sadece biyolojik olarak değil psikososyal yönden de etkilemektedir.

Hal böyle olunca "münasip aday" bulamayıp evliliği ertelemek zorunda kalanlar için aday bulmayı kolaylaştıracak ve endişeleri azaltacak birkaç tavsiye yazmak istiyorum.

Öncelikle evliliğe kendimiz karar vermiş olmalıyız. Aile, çevre vs. isteğiyle değil kendimiz evliliği istiyor olmalıyız. Bu sayede gerçek bir içsel motivasyon sahibi olabiliriz. Bu da bizi istekli hale getirecektir.

Evlilikten beklentimizi kendi kendimize en az birkaç cümle ile ifade edebilmeliyiz. Neden evlilik?

Motivasyon ve beklentiler konusu netleştikten sonra eş adayı için,

 1) Olmazsa olmaz kırmızı çizgim dediğimiz hususları yazalım aklımıza(gerekiyorsa deftere). Nedir bu hususlar? Mesela "benim eşim kesinlikle tesettürlü olacak. Bunun aksini hiç düşünmem. Ya da ben çalışan/çalışmayan bir hanım istiyorum. Veya sigara bana göre tavjz verilemez bir konudur. "gibi.

2) Ya olsa iyi olur ama olmasa da olabilir dediğimiz hususları da yazalım.

3) Bir de serbest olan yani fark etmez diyeceğimiz şeyler olur onları da yazalım. Mesela eşim çok güzel yemek yapamasa da olur. Mesela eşimin evi olmasa da kira da olur...

Bu üç bölüm adamakıllı düşünülüp doldurulduğu zaman kafamızda bir profil oluşacaktır. Ondan sonra bir aday ile görüşmeye gittiğimizde daha rahat konuşur ve dinleriz. Karar verme sürecimiz de çok daha kolay olur.

Önemli olan şey kendimize karşı dürüst davranıp toplumun ya da ailenin beklentileri ile hareket etmemek. Bizim bir ömür yaşayacağımız kişiyi seçerken kendi istek ve beklentilerimiz ön plana çıkmalıdır. Ancak şu da unutulmasın. Büyüklerden, bu konuda bilgi sahibi uzmanlardan yardım almak, istişare etmek çok önemlidir. Kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir noktadır.

Bunları yaptıktan sonra Allah'a çok dua edilmeli ve "hakkımda hayırlısı" diye talepte bulunulmalı. Peygamber (sav)'in tavsiyeleri,  değerli manevi şahsiyetlerin öğütleri, yaşantıları bizim yukarıdaki eş profilini oluşturmada kaynağımız olursa inanın çok karlı bir iş yapmış oluruz Allah'ın izni ile.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
1 Yorum