Prof. Dr. Salih ŞİMŞEK

Prof. Dr. Salih ŞİMŞEK

EY NEFİS!

Ey nefis, yaşın kemâle erdi, gelip geçici hevâ ve heveslerin esiri olma!

Ey nefis, Allah´tan kork ve doğrularla ve ondan korkanlarla beraber ol.

Ey nefis, abur cubur yeme! Yiyip içtiklerini de, yemen içmen gerektiği kadar ye ve iç…

Ey nefis, Hırlayan ve havlayan her köpeğe itibar etmeyin! Onlar fıtratlarına uygun yaşarlar.

Ey nefis, attığın her adımda, yaptığın her iş veya eylemde aklını başına al! Fevri hareket etme!

 

Ey nefis, attığın her adımda, yaptığın her iş veya eylemde aklını başına al! Fevri hareket etme!

 

Ey nefis, hiç kimsenin maddî ve manevî putuna dokunmayın! Sahiplerini lüzumsuz yere kızdırma!

 

Ey nefis, "her canlı ölümü tadacaktır". Sen dahi gideceksin! Sakın ha sakın aklından çıkarma!

 

Ey nefis, şimdiye kadar yaptığın gibi, bundan sonra da ‘küçük hesaplar’ın sahibi olma, dik dur ve öteler âlemine dik git.

 

Ey nefis, ömrünün kalan kısmında da, geçme namertler köprüsünden, alırsa sel alsın seni, yatma çakal ve tilki gölgesinde, yerse aslan yesin seni...

 

Ey nefis, fırsat ve vesile çıktığında insanlara sık sık tebessüm et. Bil ki tebessüm, maliyeti olmayan bir sadakadır. Çok sadaka, çok belayı def eder.

 

Ey nefis, bir toplantıda söyleyeceklerini faydalı olacak şekilde hazırlayamadı isen,  en güzeli, hiç bir şey söyleme. Çünkü yan anlaşılmazsın ya da yanlış anlaşılırsın.

Ey nefis, hayatta çok bildiğin bir konuda bile olsa karar vermeden önce güvendiğin bir büyüğüne ve bir küçüğüne sor. Asla yanlış yapmazsın ve çok isabetli olacaktır!

Ey nefis, giden zaman gitti, geri gelmez. Gelecek ise herkes için olduğu gibi senin için de meçhul… Sen en iyisi, kalan ömründe, pişmanlık duymayacağın iş ve amellerle meşgul ol!

Ey nefis, dostların senin ‘iyi’ gittiğini söylüyorlar. Onların sözlerini ve değerlendirmelerini test et! Eğer dedikleri ‘doğru’ ise, kendine, "iyi gidiyorsun, iyi bir insansın, böyle devam et!" de…

Ey nefis, şu fani âlemde her âdemoğlunun elbette bir veya çok sayıda derdi vardır. Tabiatıyla senin de var… Senin derdinin olması, diğerlerinin dertleri ile ilgilenmene engel olmamalı… Sakın ha sakın, kendi dertlerini bahane ederek, çare olabileceğin başkalarının dertlerine çare olmaktan geri kalma!

Ey nefis, sana daha neler neler söyleyeceğim, ama…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.