Mühür Çalındı HDP'li müşahitler darp edildi

Mühür Çalındı HDP'li müşahitler darp edildi

Türkiye ve Kürdistan'da sabah saatlerinde başlayan oy kullanma işlemleri devam ederken, birçok merkezde hak ihlalleri yaşandı.

İSTANBUL 

Bayrampaşa Kocatepe Osmangazi İlkokulu'nda 1113 nolu sandıkta sandık görevlisi belinde silahla beklediği tespit edildi ve hakkında tutanak tutuldu. Esenler'de ise Ayşe G. ve Elif A. adlı iki kadın listede isimleri olmadığı halde AKP'ye oy kullanırken, HDP'li müşahitlerce yakalandı. 

Kocaeli Mehmetçik İlköğretim Okulu'nda 1271 nolu sandıkta HDP müşahitleri sınıfa alınmazken, Şişli Anadolu Lisesi 2252 nolu sandıkta bazı kişilere mühürsüz pusula verildiği iddia edildi. 

Suriye vatandaşları oy kullanmak istedi

İstanbul'un Kağıthane İlçesi Cengizhan İlköğretim Okulu'nda oy kullanmak isteyen 3 Suriye vatandaşı hakkında tutanak tutuldu. Eyüp İlçesi'nde de 4 Suriye vatandaşının oy kullanmak istediği ancak itirazlar üzerine sandık bölgesinden kaçtığı öğrenildi. İstanbul'da bazı bölgelerde HDP müşahitlerinin sandık başında bulunmasına çeşitli gerekçelerle izin verilmiyor. Esenyurt Rıfat Ilgaz İlkokulu önünde sarık takmış kişilerin, seçmenlere "AKP'ye oy verme" yönünde telkinlerde bulunduğu öğrenildi. İstanbul Maltepe İmdat Vakfı Dumlupınar İlköğretim Okulu 1289 nolu sandık görevlileri tarafından zarfların üzerine evet mührü basılmış şekilde oy kullandırılıyor. Konuya dair tutanak tutuldu.

Evet mührü kayboldu

Fatih İlçesi Yedikule İlkokulu'nda evet mührünün kaybolması nedeniyle seçmenler oylarını bir süre kullanamadı. 3255 numaralı sandıkta gerçekleşen olayda İlçe Seçim Kurulu'ndan yedek evet mührü temin edilmesiyle oy verme işlemine devam edildi. Mührün Niyazi Lafçı adlı seçmen tarafından sehven alındığına dair iddialar tutulan tutanağı yansıdı. Tutanağa göre, Lafçı oy kullandıktan sonra mührü cebine koydu ve evine gitti. Lafçı, mührü 2 saat sonra geri getirip teslim etti.

HDP'li müşahitler okullara alınmıyor

Birçok ilçede de sandıklarda oy kullanacak kişi sayısı belli olmasına rağmen oy pusulaları eksik gönderildi. Konuya ilişkin HDP'li avukatlar tarafından tutanaklar tutuldu ve İlçe Seçim Kurullarına başvuru yapıldı. Avukatlar, sandık kurulu başkanlarına tutanakla teslim edilen oy pusulalarını ve zarfların sayılarında yaşanan bu sıkıntının nereden kaynaklandığını teslim tutanaklarından anlaşılacağını ve bununla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Öte yandan HDP'li müşahitlerin ise polisler ve okul müdürleri tarafından engellendiği bilgileri geliyor. İstanbul Pendik Dumlupınar İlköğretim Okulu'nda müşahitlerin salonu alınmaması üzerine tutanak tutuldu.
 

KIRIKKALE

HDP Kırıkkale Adayı Abdullah Koç, Kırıkkale'nin Delice ilçesinde bulunan Delice Çok Programlı Anadolu Lisesi ve Çelebi İlköğretim Okulu'nda İHD gözlemcileri, AKP gençlik kolları ve polis İHD gözlemcisi olarak görev yapan Hüseyin Can ve Fehim Demir'i okuldan darp ederek uzaklaştırıldığını belirtti. Koç, AKP'liler ve polislerin, İHD gözlemcilerine "Akşama kadar bölgede durulmayacak" şeklinde yazılı bir kağıdın zorla imzalatılmaya çalışıldığını belirtti. 

ESKİŞEHİR

Sarıcakaya İlçesi'nde oy kullanmak için Sarıcakaya Lisesi'ne giden mevsimlik işçilere "Eğer oy kullanırsanız işsiz kalırsınız size burada kimse iş vermez" diyerek oy kullanmalarına engel olunmaya çalışılıyor. Ayrıca, mevsimlik işçiler, 1008 nolu sandıkta "kimliğinizde soğuk damga yok" gerekçesiyle de oy kullanmalarına izin verilmedi.

Ali Fuat Güven İlkokulu'nda HDP'liler, AKP müşahitleri tarafından dışarı çıkartıldı. Saray İmam Hatip Lisesi'nde ise Oy ve Ötesi ekibi gözaltına alınmaya çalışıldı. Şehit Teymen Subutay İlkokulu'nda da polisler ve HDP'lileri gözaltına almaya çalıştı.

ERZURUM 

Sabah saatlerinde başlayan oy kullanma işlemleri devam ederken, Erzurum'un Köprüköy ilçesine bağlı Şehitler Mahallesi'ndeki Şehitler İlkokulu'nda AKP'li sandık görevlilerinin halka açık oy kullandırmasına itiraz eden HDP müşahidi Selami Karataş, AKP'li sandık görevlilerinin saldırısına uğradı. Sağ gözünden yaralanan Karataş, tedavi için Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. 

Saldırıyı anlatan Karataş, "AKP'li sandık görevlileri halka açık şekilde oy vermeleri için baskı yapıyordu. Ben 'Bu şekilde oy kullandırtamazsınız' diyerek sandık görevlilerini ikaz ettim. AKP'li sandık görevlileri üzerime çullanarak beni dövdüler" diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.