Salton Denizi’nin Altında Yatan 540 Milyarlık Lityum Hazinesi: ‘Beyaz Altın’ın Keşfi!

Salton Denizi’nin Altında Yatan 540 Milyarlık Lityum Hazinesi: ‘Beyaz Altın’ın Keşfi!

Enerji Bakanlığı’nın finanse ettiği bir araştırma kapsamında, Kaliforniya’nın güneyinde yer alan ve ABD’nin en büyük gölü olarak bilinen Salton Denizi’nin dibinde, 540 milyar dolar değerinde lityum rezervi keşfedildi.

Bilim insanları, ABD’nin en büyük gölünün derinliklerinde sıra dışı bir keşfe imza attı.

Yapılan incelemeler sonucunda, gölün dibinde 18 milyon ton gibi rekor bir miktarda lityum olduğu keşfedildi. Bilim insanları daha önce yaptıkları bir araştırmada bu rakamı 4 milyon ton olarak belirlemişti.

Gölde keşfedilen ve “beyaz altın” olarak da bilinen devasa lityum rezervi sayesinde 382 milyon elektrikli araç için batarya üretebileceği belirtiliyor.

“LİTYUMUN SUUDİ ARABİSTANI”
Çalışmanın yazarından biri olan Riverside Üniversitesi jeokimya profesörü Michael McKibben, “Bu dünyanın en büyük lityum tuzlu su yataklarından biri. ABD’nin lityumda tamamen kendi kendine yetebilir hale gelmesini ve Çin üzerinden yapılan ithalatı durdurmasını sağlayabilir” dedi.

Kaliforniya valisi Gavin Newsom, daha önce Salton Gölü’nü “lityumun Suudi Arabistanı” olarak nitelendirmişti. Yeni keşifle birlikte gölün dünyanın en büyük lityum kaynağı olduğu tescillendi.

ÇEVRESEL ETKİLER
Öte yandan, lityumu gölden çıkarmak tehlikeler de içermiyor değil. SFGATE’e göre, lityuma ulaşmak kolay olmayacak ve “binlerce metre derinlikteki lityumun çıkarılması için jeotermal üretim kuyuları gerekecek. Lityum çözüldüğünde ise sıvı yer altına geri pompalanacak.”

Böyle bir durumda, yakınlarda yaşayan 180 bin civarında kişi sondaj nedeniyle etkilenebilir. Sürecin tamamlanması için gereken büyük miktarda su nedeniyle Colorado Nehri’nden gelen su kaynağı da zarar görebilir.

Derleyen: Deniz KAFKAS

Kaynak: Salton Denizi’nin Altında Yatan 540 Milyarlık Lityum Hazinesi: ‘Beyaz Altın’ın Keşfi!

Petrol Keşif Çalışmalarında 6 Milyon Yıllık Yeraltı Su Havuzu Keşfedildi

Yerbilimcilerden oluşan bir ekip, Sicilya dağlarının bir kısmının altında derin, eski bir yeraltı tatlı su havuzu keşfetti.

Adalarda yaşayan insanların sayısı arttıkça, bilim insanları da onları destekleyecek kaynaklar aramaya devam ediyor. Bu adalardan biri de Akdeniz’de İtalya kıyılarında yer alan Sicilya. Buradaki yetkililer, artan nüfus için su temini konusunda endişeli. Bu nedenle araştırmacılar, henüz kullanılmayan yeraltı tatlı su kaynakları üzerine bir çalışma yürüttü.

Araştırmacılar haritaları ve petrol yatakları arayan önceki araştırmalardan elde edilen verileri analiz ettiler. Hyblaean Dağları’nın binlerce metre altında daha önce bilinmeyen bir akifer olduğuna inandıkları bir akifer keşfettiler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.