CAHİL KİMDİR ?

Son günlerde cehalet gündemi oluşturuyor. Konuyu incelemekte yarar var.

Bundan 2600 yıl önce yaşamış Çinli Filozof Konfüçyüs, cahilin kim olduğunu, tarif etmişti. Konfüçyüse göre cahil ''BİLMEDİĞİNİ BİLMEYEN'' dir. Konfüçyüs ''Kişi bilmediğini bilmiyor ise, ondan uzak durun'' diyordu.

Cehaleti ortadan kaldırmanın yolu, eğitimden geçiyor. Ancak, okumuş olmak cehaleti ortadan kaldırmıyor.

Toplumu oluşturan insanların yüzde seksenlik bölümü vasat zeka ile geliyor. Yüzde yirmi düşük zekaya sahip. Yüzde bir-iki civarında çok zeki olanlar var. Çok zekilerin, cehaleti yenmek için eğitime ihtiyaçları yok.Onlar kendini yetiştiriyor. Vasat altı olanlar için eğitim çare değil. Eğitim vasat seviyesindekiler için gereklidir.

Son yıllarda bir gerçek daha ortaya çıktı. İletişimin hızla ilerliyor. İnsanlara ''Bilmediğini'' kolay fark ediyor. Hasta olunca doktora gidiyor. Çünkü, hastalık bilmediği bir konu.

Cehaleti ortadan kaldırmanın yolu ''Bilmediğini Bilmeyi'' öğrenmek ya da öğretmekten geçiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.