Prof. Dr. Mustafa ALICI

Prof. Dr. Mustafa ALICI

Dinler Tarihinde "Hıristiyan Noeli" ve "Seküler Batı Yılbaşı"

1. Roma Katolik Hıristiyanlar, 25 Araliktaki Isa'nın dogum gününü ( Noel) kutlarlar. Ama tarih kesin değil; en çok bilmeleri gereken kesin inandıkları Rab ve Tanrı oğlunun doğumu hakkında yani Baba tanrının oğul/ insan olmasının başlangıç günü hakkında tam bir tarihsel kanıtları yok..( Tarihsel kanıt olmadan ruhban eliyle teolojik ilahlaştirma süreci)

2. Ödünç ve Yer değiştirme süreci: VI .asirda Roma imparatorluğu Hıristiyanligı resmi din yapınca Papalık, 25 Aralik gününu Mitraizm 'den ödünç aldı..Mitra, Putperest Romalıların en büyük ilahi "Mithra" sahip oldugu Sol Invictus( Yenilmez Güneş Tanrısı) ile "devletin sembolik resmi" ilahı idi.. Batı Hıristiyanlıği papaligi bile gerçekte Pontifex Maximus unvanı dahil Pagan inancından ödünçle inşa etti..
3. Tashih ve hakkı izhar süreci: Halbuki Furkan Muheymin ve Hadi olarak Kur'an-Kerim, İslâm peygamberi olan Meryem oğlu İsa Mesih'in kışın değil yaş olgun hurma hasat mevsimi doğduğunu bize haber veriyor ( Meryem, 25) .. Dinleri kültürel boyutla ele alan ve antropolojinin kurucularından Edward Brunett Tylor, İncil'deki imalar ( güneş uzadı vs) sebebiyle doğumun yaz sonu olduğunu belirler. Kur'an insanlığın tarihsel bulgulariyl örtüşür.
4. Zaten Isa Mesih 'in hayatinı kendine özgün tarzlarda anlatan birer "siyer" hükmündeki İncillerde İsa doğduğunda cobanlarin koyun otlattigindan bahseder yani kış mevsimi olmadığı vurgulanır. .. 25 Aralik gercekte Filistin'de kış mevsimidir ve koyun otlatilmaz...
5. Noel Baba veya Santa Klaus, aslında bizim Antalyalı hemşerimiz ( Patara, Demre) olup MS. 280 yılı civarında yaşayan bir hıristiyan ... Italyanlar onun kemiklerini Bari'ye kaçırmıştı bu yüzden ilk dönemle, hz Isa ve havarilerle doğrudan tarihsel ve kitabi açıdan bağı yok..
6. Aslında Mesih'in doğum gecesi 25 Aralık konusunda ittifak da yoktur. O tarih, Roma Katolikler tarafından kutlanır. Halbuki Dogu hıristiyanları (yani Ortodokslar), 6 Ocak' da Mecusi müneccimlerin gelip Isa Mesihin doğumundan sonra onun Tanrının oğlu oluşunu tasdik ettikleri Epifani bayramına önem verirler...

7. Noelden farkli olan Yılbaşı ise Sekuler miladi takvimin 31 Araligi 1 Ocağa bağlayan gece ..yani ilk defa 19 yuzyilda Modern Laik Avrupalilarin yılın başında kutladıkları bir gece.. dini olmayan modern bir kutlama...
8. YILBASI ÇAM AGACI da aslında Hıristiyan inancında yok: belki İsa'dan önce kadim Putperest Germenlerin, Kuzey Avrupali Tötonlar ve diğer Baltık milletlerinin inandığı orman ilahının ortaçağda Hıristiyanlığa monte edilmesi.. onların daha hızlı hıristiyanlaşması için ödünç alınması..

9. Ağaç burada çam değil doğum esnasında Hz. Meryem'in salladığı ağaç (hurma ağacı) olmalıydı.
10. Yılbaşında sofradaki ana yemek olarak Hindi kesmenin ilk dönem Hıristiyanlıkla hiç ilgisi yok.. Avrupalı halkların 15 yüzyılda Kuzey Amerika kıtasına ayak basmalarının ve bereket getirmesi için Tanrıya şükür ettikleri şükran gününden kalma bir adet..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.