Prof. Dr. Mustafa ALICI

Prof. Dr. Mustafa ALICI

DİNLER TARİHİNDE NOEL VE YILBAŞI


1. Hıristiyanlar, 25 Araliktaki Isa'nın dogum gününü ( Noel) kutlarlar. Ama dogru degil; en çok bilmeleri gereken bir konuda bilgileri yok..
2. Aslında 25 Aralik, Putperest Romalıların en büyük ilahi Mitra Sol Invictus( Yenilmez Güneş Tanrısı Mitra'nın) doğum günü kutlamasindan alınma.. Hıristiyanlık gerçekte Isanin doğumunu bilmiyor..
3. Ehli kitabi düzeltici Kur'an-Kerim, Meryem suresinde Hz. İsa'nın olgun hurma hasat mevsimi doğduğunu bize haber veriyor ( Meryem, 25) .. Bilişsel açıdan dehşet verici kutsal varlığın aynı zamanda iyilik içermesi açısından "hurma dallarını salla" ey Meryem diye buyurması önemli.
4. Isa peygamberin hayatini kendine özgün tarzda anlatan siyerler hükmündeki Inciller ise Isa dogdugunda cobanlarin koyun otlattigindan bahseder.. 25 Aralikta gercekte Filistinde o tarih kış mevsimi ve ot bile bulunmaz..
5. Noel baba veya Santa Klaus, aslında bizim Antalyalı ( Patara, Demre) olup MS. 280 yılı civarında yaşayan hıristiyan ... Italyanlar onun kemiklerini Bari'ye kaçırsalar da o bizim buradan biri ....ilk dönem Isa ve havariler dönemiyle alakası yok..
6. Aslında 25 Aralık konusunda ittifak da yoktur. O tarih, Roma Katolikler tarafından kutlanır. Halbuki Dogu hıristiyanları (yani Ortodokslar), 6 Ocak' da Mecusi müneccimlerin gelip Isa Mesihin doğumu sırasında onun Tanrının oğlu oluşunu tasdik ettikleri Epifaniye önem verirler...

7. Noelden farkli olan Yılbaşı ise sekuler miladi takvimin 31 Araligi 1 Ocağa bağlayan gece ..yani Laik Avrupalilarin yılbaşında kutladıkları bir gece.. İkisinin de müslümanlıkla işi yok....
8. YILBASI ÇAM AGACI da aslında Hıristiyan inancında yok: kadim Putperest Germenlerin, kuzey avrupali tötonların ve baltık milletlerinin orman ilahının 15. Yuzyilda Hıristiyanlığa monte edilmesi.. onların daha hızlı hıristiyanlaşması için uydurulmuş..

9. İlla ağaç figürü bulacaksak putperest çam ağacı değil Hz. Meryem'in salladığı ağaç (hurma ağacı) olmalıydı.
10. Yilbasinda Hindi kesmenin ilk dönem Hıristiyanlıkla hiç ilgisi yok.. Avrupalı barbar halkların 15 yüzyılda Kuzey Amerika kıtasına ayakbasmalarinin ve bereket getirmesi için Tanrıya şükür ettikleri şükran gününden kalma bir adet..
11. Neticede Noel'de çam süslemek gelenek tarihi bağlamında hıristiyanların dini ritüelini yerine getirirken onu gelenek eliyle külte dönüştürmek demek olurken yılbaşında hindi yemek ise en gerçek anlamıyla sekuler Avrupalı sömürgecilerin masum Amerikan kızılderilileri katliamdan geçirmelerinin en somut ifadesidir..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.