Prof. Dr. Mustafa ALICI

Prof. Dr. Mustafa ALICI

İsa Mesih'in Doğumu (Noel) Ve Seküler Yılbaşı

1. Hıristiyanlar, 24 Aralık gecesinden başlayarak 25 Aralık bitene kadar Isa Mesih'in doğum gününü ( Noel/ Christmas) kutlarlar. Ama doğru değil. En çok bilmeleri gereken bir konuda bilgileri yok...

2. Aslında 24 -25 Aralık tarihleri, Putperest Romalıların en büyük ilahi Mitra Sol Invictus ( Yenilmez Güneş Tanrısı Mitra'nın) gündönümüne bağlı doğum günü kutlamasından alınma bir Pagan Roma ritüeli olan “Dies Natalis Solis Invicti".. Hıristiyan dünyası gerçekte Isa Mesih'in doğumunu hiç bir zaman bilemedi ve bilemeyecek..

3. Ehli kitabi düzeltici ( muheymin ve musaddık) Kur'an-Kerim, Ali Imran suresinde Annesi Meryem'in doğumundan, Meryem suresinde ise Hz. İsa'nın doğumundan hatta zamanından haber vererek İsa’nın yaş hurma zamanı ( rutaben ceniyya) doğduğunu bize haber veriyor ( Meryem, 25) ..

4. Hz. Isa ( as) peygamberin hayatını farklı tarzda anlatan biyografi hükmündeki 4 İncil ise Isa doğduğunda çobanların hayvanlarını otlattığından bahseder.. Halbuki 24 Aralıkta gerçekte Filistin'de o tarih kış mevsimi ve ot bile bulunmaz..

5. Noel baba veya Santa Klaus, aslında bizim Antalyalı ( Patara, Demreli) olup miladi 280'den sonra yılı yaşayan bir Hristiyan ... İtalyanlar onun kemiklerini Bari'ye kaçırsalar da o bizim buradan biri ....ilk dönem Isa ve havariler dönemiyle alakası yok..

6. Aslında 24 Aralık konusunda ittifak da yoktur. O tarih, Roma Katolikler tarafından kutlanır. Halbuki Doğu Hristiyanları (yani Ortodokslar), 6 Ocak' da Mecusi müneccimlerin gelip Isa Mesih’in doğumu sırasında onun Tanrının oğlu oluşunu tasdik ettikleri Epifaniye önem verirler...

7. Noel’den farklı olan Yılbaşı ise seküler miladi takvimin 30 Aralığı 1 Ocağa bağlayan gece ..yani 1850'lerden sonra Laik Avrupalıların yılbaşında kutladıkları bir gece.. İkisinin de Müslümanlıkla işi yok...

8. Çam Ağacı da aslında Hıristiyan inancında yok: Kadim Putperest Germenlerin, Kuzey Avrupalı tötonların ve Baltık milletlerinin pagan orman ilahının 15. Yüzyılda Hıristiyanlığa uyarlanıp monte edilmesi( enkulturasyon) yani bu pagan halkların daha hızlı Hristiyanlaşmasını sağlayan bir adaptasyon..

9. Noel (doğum) için illâ ağaç figürü bulunacaksa putperest çam ağacı değil Hz. Meryem'in salladığı hurma ağacı olmalıydı.

10. Yılbaşında Hindi kesmenin de ilk dönem Hıristiyanlıkla hiç ilgisi yok... Avrupalı barbar ve haydut göçmenlerin 16. yüzyıldan itibaren Kuzey Amerika kıtasına ayak basmalarının ve bereket getirmesi için Tanrıya şükür ettikleri şükran gününden kalma bir adet..

11. Neticede Noel'in kendisi, çam süslemek gibi adetler sonradan bu inanca giren tarihsel gelenekler olup Isa Mesih ve havarilerle alakası yoktur.

12. Hıristiyanların dini adetlerini yerine getirmek kadim Kuzey Avrupa paganizmini ihya etmek veya Seküler Batının yılbaşı kutlaması taklit etmek doğrudan irfan geleneğimizle ilgisi olmayan uygulamalardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.