Prof. Dr. Mustafa ALICI

Prof. Dr. Mustafa ALICI

İSLAM GELENEK İLE AYAKTA DURUR

1. İlahiyat hocalarınin kullandıkları ders anlatım jargonu ile geleneğin kullandığı din dili hiç bir zaman catismamali..

2. Yeni bir şey orijinal bir şeyi söylerken dinin temel esas ve kurallarını iğneleyici, hafife alıcı, veya dozuna müdahale edici ifadelerden kacinmalilar.

3. Her dinin iç mantığı ( logos internum) vardır ve bu mantık ile bir Hindu Prof ineğe derin saygı duymak zorunda olduğunu anlar. Bu mantığa ironik yaklaşılmamalıdır.

5. Her dinin fenomenleri / olguları o dinin kutsalini imler. ..Bu açıdan her fenomen mukaddes sayılır ve Kutsalı tanımlayıp anlatacağı için herhangi bir yeni şey Hermenötik açıdan onaylanması gerektirir her türlü olumsuzlama red ve yok sayma demektir.

6. Dinlerde Avam mukaddesata yani olgulara havas ise Kutsala odakli inanç bilgisi geliştirir. Avama akademik açıdan hitap edebilmek Hermenötik maharet ister.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.