Prof. Dr. Mustafa ALICI

Prof. Dr. Mustafa ALICI

Öğretmen...

1. Aristoteles "ilk insanın öğretmeni Tanrı olmalı" der. Tanrı ile ilk karşılaşma "ilim" üzerine.. insanın Yüce Varlık ihtiyacı korku ile değil ilim ile başlar.

2 Dinler Tarihi, " İnsanın Yaratıcısına hayran kaldığı ilk şey "Sonsuz Ilahi Bilgidir" der...İnsan sonsuzluğu/ özgürlüğü ilim ile öğrenir.

3. Kur'an'a göre, " Allah, hz. Adem'e her şeyi isimleriyle, Hz Peygamber'e ise bilmediği şeyleri öğretti"... herşeyi bilmek isteyen insanın aslında hiç birşey bilmediğini ogrenmesidir...

4. Her insan , bilmediği şeylerin talibi bildiği şeylerin muallimi olmalıdır. Bilgi interaktif bir ilişki gerektirir ve her insanı mutlaka öğretmen ve öğrenci yapar.

5. Cehaletimiz, bildiklerimizin değil bilmediklerimizin "ölçüsü" olmalı... Asıl cehalet kendini bilememektir.

6. Sonsuz bilgi karşısındaki kısıtlı bildiklerimiz cehaletimizi kapatmamalı... Her insanın cehaletine cevap verecek bir öğretmen mutlaka bulunur...

7. Müslüman, bu çağda sürekli öğrenmeyi ve her daim öğretmeyi aynı anda gerekli.. Çağ, mutlak öğretmeni veya doymak bilmeyen öğüten bilgoman değil sindirerek uygulayarak ogreten muteallim çağı..

8. İslam'da hiç bir sistemde olmayacak biçimde bilgi (ilim) ,öğretmen (muallim) ve öğrenci (muteallim) aynı kökten gelir... lineer değil devinimsel ve yapısökümsel bir süreci emreder..

9. Her geleneğin ilk öğretmen modeli önemlidir; söz gelişi Cibril Hadisine göre her muallim, tıpkı dini öğretmeye ve bizdeki bilginin sağlamasına yapan Cibril- Hz. Peygamber dikotomisi gibi olmalı:.." Yaşlı, bilge ama saçları simsiyah; hiç kimse onu bilmez ama o herkese adıyla hitap eder... büyük mesafeler katetmiş ama üzerinde yorgunluk eseri olmayan metafizik bir varlık, sahabeler arasındaki bir yüce öğretmenle müzakere ederek mevcut bilgiyi "doğru söyledin" diye tasdik edebilmektedir.

Bu arada bana ilk okuma-yazmayı öğreten Atife Bali öğretmenime... ilkokulda "hatırlayabildiğim" ve hala elini öptüğüm Ahmet Gül Öğretmenime.. Erzincan imam hatipten Bekir Başgoze Tahir Erdoğan Şahin hocalarima.. Dünyaları degismeyecegim hafizlığimindaki hocam Mehmet Salih Köse'ye Hasan Bozkurt ve Ramazan hocalarima Marmara Ilahiyattaki Mustafa Usta, Adil Bebek, Mustafa Fayda, Hasan Kamil Yılmaz hocalarım gibi tüm hocalarıma, yüksek lisans hocalarıma (özellikle Saim Yeprem, Yusuf Şevki Yavuz, Ilhan Kutluer, Metin Yurdagur ve merhum Bekir Topaloğlu hocalarıma) , doktora danışmanım merhum Ömer Faruk Harman hocama ve diğer zikredemediğim tüm öğretmenlerime minnettarım.. Sırlananlara rahmet ve mağfiret dilerim.

Hikmet.. kâh Hüd Hüd'ün kanadındaki mektup kah Kral Süleymana getirilen tahtin üstündeki kudret... Kah İsa Mesih'in kelamindaki yaratıcı sır .. ama en çok aciz insanın omuzlarındaki çökertmeyen dik mağfur İzzet.....alimin mürekkebindeki damlada... şehidin şehadet katresinde... devasa ağacın minicik habbesinde..her günü ögretmekle geçiren bütün canlara binlerce selam...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.