Prof. Dr. Mustafa ALICI

Prof. Dr. Mustafa ALICI

Osmanlı Mekan Fenomenolojisi

1. Türkler Islam'ın kutsal mekanları Mekke ve Medine'ye asla bayrağını dikmedi...devlet tabelaları asmadı....

2. Bu baglamda Osmanlılar, kendi etnik değerlerini ve buna bağlı olarak mekanlarını dini hale getirip tüm dini değerleri türkleştirip asimile etmediler

3. Aksine tüm milli değerlerini dinilestirip diger müslümanca hatta gayri muslimlerce kullanılacak derecede onlari evrensellestirdiler.

4. Ecdad Haram bölgesini politize etmedi asırlarca Kabe Ravza aynı kalabildi hatta daha da değişmez kutsal kılmak icin elinden geleni yaptı..... (Suud ise her sene değiştiriyor)

5. Zira bayrak devlet gibi siyasal hakimiyet sembolleri dunyevi ve profan alanı belirler.

6. Seküler açıdan ise surre alaylarıyla haram bolgesinin "hizmetkari" olduğunu ifade etmek elinden geleni yapti.

7. Topraklarını bile Haram bölgesiyle özdeş kıldı: Anadolu yakasını ( Üsküdar-Harem) Mekke toprağı; Rumeliyi ( Eyup Sultan) Medine gördü.

8. . Politik teoloji açısından ise bu haram bölgesinin aslinda sadece Osmanlıya değil tüm müslümanlara ait olduğunu göstermek için elinden geleni yapmaktaydı.....

9. Dünyayı olumlayan ve yeryüzü krallığının şeriatlarını getiren Davud ve Süleyman krallığının başkenti mubarek Mescid-i Aksa'nın bulunduğ arazinin her yerini mescit ve minberle donattı.

10. Hatta Davud krallığının başkenti olan Kudüs sehrinin kalesinin her burcuna Hilali dikti ve Devlet armalarını, Sultan Tugrasini kazıdı..

11. Kudus'un etrafını mübarek kılan Rab'dan bir hisse alsın diye surlarla donattı. ....tıpkı Kral Davud veya Suleyman gibi... her kapıya damgasını vuracak semboller, çeşmeler kapilar yerleştirdi.

12. Sonra Mukerrem insanların yaşadığı Mubarek mekanlar ihdas etti; Mevlana hz. ile Konya gibi Üftade hz.ile Bursa gibi sahabe makberleriyle Diyarbakır gibi peygamber kabirleriyle Urfa gibi..

13.Neticede Ecdad, Kutsal bir mekani mukaddes hale sokarken onu Yahudilerin yaptığı gibi tarih-otesi ( meta historik) diyakronik (ardışıl zamanlı) veya Papalığın yaptığı gibi anakronik ( tarih karıştırmali) değil Hz. peygamberi takip ederek senkronik ( eşzamanlı) kılmak için çaba gösterdi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.