Prof. Dr. Zeki BAYRAKTAR

Prof. Dr. Zeki BAYRAKTAR

PARLAMENTER SİSTEM SÜRPRİZİ

Dün akşam Habertürk TV’de yayınlanan son ankete [ve buna bağlı olarak yapılan simülasyona] göre Cumhur ittifakı %41 eşiğini geçtiği anda meclisteki sandalye sayısı 300’ün üzerine çıkıyor, çünkü Ak parti 1. Parti olduğu ve oyları homojen dağıldığı için avantaj elde ediyor. Buna karşı Millet ittifakının kazandığı sandalye sayısı 223 ile 238 arasında değişiyor, HDP de 60-74 civarında mv kazanıyor.

Ve aynı ankete göre Cumhur ittifakının oy oranı %44 civarında.

.

Yani bu senaryoya göre Millet ittifakı parlamenter sisteme geçiş için ihtiyaç duyduğu milletvekili sayısına ulaşamıyor, hatta aritmetik çoğunluğa bile ulaşamıyor [anayasa değişikliği için 361, referandum için 331, aritmetik çoğunluk için 301 mv gerekiyor].

.

Ve eğer Cumhurbaşkanlığı 2. tura kalırsa [ki bu güçlü ihtimal], 2. Tur yapılırken parlamenter sisteme geçişin mümkün olmadığı kesinleşmiş olacak, yani Erdoğan ve Kılıçdaroğlu 2. turda bu şartlar altında yarışacak.

.

Anketçi [sanki biraz üzülerek ve içinden maalesef diyerek] ‘’Bu Erdoğan’ın lehinde bir durum, ülkeyi 5 yıl daha Erdoğan yönetebilir’’ diyor.

parlamenter-sistem-surprizi.jpeg

.

Eğer bu senaryo gerçekleşirse [ki bana göre de çok güçlü bir ihtimal], 1,5 yıldır ‘’parlamenter sisteme geçeceğiz, bizim tüm hazırlıklarımız buna yöneliktir’’ diyerek hazırlanan Millet ittifakı/Kılıçdaroğlu’nun tüm stratejisi çökmüş olacak, bu durumda ikinci turda ne söyleyecekler?

.

Ve ‘’biz CHP’yi, Kılıçdaroğlu’nu, şahsı değil parlamenter sistemi destekliyoruz, amacımız bu’’ diyen, ittifakta bulunmalarını bu fantastik hayal ile rasyonalize etmeye çalışan ittifakın diğer ortakları ve tabanları nasıl davranacak, ne diyecekler?

.

Bu seçim/süreç hem çok kritik hem çok ilginç olacak gibi görünüyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.