Rusya kaybetti

Son Nato Zirvesinde alınan kararlar üzerine Batı Bayram ediyor. Doğrusu bu kadar sevineceklerini beklemiyordum. Zira, konu Türkiye idi. Batı, Türkiyeyi kazanmanın mutluluğunu yaşıyor. Ezeli Türk düşmanı Fransanın acemi Cumhurbaşkanı dahi, sevincini saklamıyor.

Nedeni ise, Türkiye'nin uluslararası politikada ''DENGENİN DENGELEYİCİSİ'' konumunda bulunmasından kaynaklanıyor. Bir terazi düşünün, çok az bir ağırlık ile dengeyi bozabilir. Bu konumda olan ülkelere ''dengenin dengeleyicisi'' deniliyor.

Nato üyesi olan Türkiyenin tarafı belli idi. Ancak, müttefiklerin Türkiye aleyhine davranışları, yeni tercihlere sebep olmuştu. Türkiye, Rusyadan S 400 satın alıyor. Ruslara Nükleer Santral kurduruyor. Rusya ile ulusal paralar üzerinden ticaret yapıyordu. Türkiye, Nato silahlarından vaz geçiyor. Kendi silahını üretiyor ve Batıdan hızla uzaklaşıyordu.

Ukrayna-Rusya Savaşı gidişatı önce durdurdu. Dün itibariyle, Batıya doğru YÖN DEĞİŞTİRMESİNE neden oldu. Batı, Türkiyeye ''Ne istersen al'' diyor. ''Teröristlerin isim listesini ver, gönderelim'' diyor. ''Teröristlere yardım ve yataklık etmeyeceğiz'' diyor......

Böyle bir sonucun gelişmesi beklenmiyordu. Ancak, Rusya'nın tutum ve davranışları bu sonucu getirdi. Rusyanın yanlış Türkiye politikası, Türkiyeyi ezeli düşmanı Batıya yaklaştırıyor.

Stalin döneminde, Rusyanın ''Kars ve Ardahan ile Boğazlar rejimi üzerindeki talepleri'' Rusyadan uzaklaşmamıza neden olmuştu. Bu hata, Türkiyenin Natoya girmesi ile sonuçlanmış idi.

Şimdi, Rusya, Türkiyenin Suriyedeki haklı isteklerine karşı çıkıyor. Sonuç ortada. Rusya için yok mertebesinde verilecek bir taviz, Türkiyenin güvenliği için hayati önem taşıyor. Rusya bu gerçeği görmedi. Göremiyor. Türkiye, Rusyadan hızla uzaklaşıyor.

Rusyanın ilk kaybı EURO BOND Piyasasında oldu. Euro-bondların nemalarını ödeyemedi. Temerrüde düştü. Nedeni ekonomik ambargodur. Parası var borcunu ödeyemiyor. Rusyanın Batıya açık tek kapısı Türkiye idi. Bu kapının kapandığı görülüyor.

Finlandiya ve İsveç'in Natoya katılmaları ile Rusya tam anlamıyla, Nato ülkeleri tarafından çevrelenmiş oluyor. Putin'in dünyada gidecek yeri kalmadı. Türkmenistanı ziyaret ediyor.

Rusya KAYNAK ZENGİNİ ve fakat ekonomi fakiri bir ülke. Adının çok geçmesine ve toprak büyüklüğüne bakmayınız. Rusya, Almanyanın üçte biri kadar KATMA DEĞER üretemiyor. Rusyaya verilen önem, EKONOMİSİNDEN DEĞİL, nükleer güç olmasından kaynaklanıyor.

Kaynak zengini Rusyanın savaş nedeniyle, ödemeler dengesi fazla vermesi normal bir sonuç. Ancak, Rusyanın cari fazla vermesi, ekonomik güç yaratmıyor. Ekonomik güç yaratabilmesi için fazlanın, uluslararası geçerli bir değere dönüşme şartı var. Bu şart oluşmadığı zaman, ekonomik birikimler, başında rakam olmayan sıfırların çoğalmasından başka bir işe yaramıyor.

Hem ekonomik, hem uluslararası siyaset açısından Rusya kaybediyor. Rus İmparatorluğu, sonun başlangıcını yaşıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.