TANRI DEDİ Kİ

“Tanrı dedi ki” geleneği SAMİ Milletine has bir söylemdir. Samiler, diğer milletlere benzemiyor. Sadece tanrıdan korkuyorlar. Rahip ya da din adamı, yasaları, Tanrıya mal ederek uyulmasını sağlıyor. Tarihi örnekler vardır.

1. M.Ö. 1750 li yıllarda, BABİL KRALI, aynı zamanda BAŞ RAHİP HAMMURABİ, tapınağa giriyor, tanrı ile görüşüyor ve tanrı dediki, diyerek yasaları uygulamaya koyuyordu.

Babil Halkı “tanrı dedi ki” söylemi karşısında, itiraz etmeden yasalara uyuyordu.

Sonrada anlaşıldı ki, HAMMURABİ Yasalarının kaynağı SÜMER medeniyetine dayanıyor. Sümer Medeniyeti, Hammurabiden 250 yıl önce kaybolmuş. Hammurabi kanunları LOUVRE Müzesinde sergileniyor. Yolunuz Parise düşerse, inceleyiniz.

2. Antik Mısır Rahipleri, kararlarını “tanrı dedi ki” kuralına dayandırıyordu. Herhangi sosyolojık bir problemi Baş Rahip, tanrı ile görüşerek karara bağlıyordu.

Mısırda tanrı ile görüşme yetkisi sdece Baş Rahibe ait idi. Mısırda rahipler arasında derecelendirme yapılırdı. Rahipliğe şakirt olarak başlanır. Sürekli aşama kaydedilir. Sonunda baş rahip olunurdu.

Baş rahipliğe sırası gelen rahip, tanrı odasına girer ve heyecanla tanrıyı beklerdi. Gelen giden yoktu. Ancak, ömrünü rahiplik ile geçirmiş insan, dışarı çıkınca “tanrı bana görünmedi” diyemezdi. “Tanrı dedi ki“ diyerek, rahiplik eğitiminden kazandığı deneyim ile sorunu çözerdi.

3. Hz Musa, Antik MISIR geleneğini “Tanrı dedi ki” söylemi ile devam ettirmiştir. Hz. Musa, dağa çıkıyor. Tanrı ile görüşüyor, Tanrı emirlerini taşa kaydediyor ve Yahudi halkına tebliğ ediyor. Tanrı sözü olduğu için de herkes sorgusuz kabul ediyor.

Musa şeriatı olarak, semavi dinlerin özünü oluşturan on emirden altısı Antik Mısırda hukuk kuralı olarak uygulanıyordu.

Bunlar; çalmayacaksın, katletmeyeceksin, mahkemede yalan yere şahitlik etmeyeceksin, zina yapmayacaksın, tamah etmeyeceksin, anana babana iyi davranacaksın hükümleridir.

Hz Musanın diğer üç emri ilahi karakterlidir. Bunlar; tanrı tektir, tanrının adını boş yere anmayacaksın, Musa tanrının elçisidir.

Hz Musanın getirdiği tek yenilik “haftada 6 gün çalışacak, bir gün dinleneceksin” emridir.

4. Hz Musa geleneğinin İSLAM ile Arap dünyasında devam ettiğini görüyoruz. Hz Muhammed “Allahın elçisi olduğunu” söylüyor ve Allahın hükümlerini Araplara tebliğ ediyor.

Sami ırkına özgü gelenek olan “Tanrı dedi ki” söyleminde değişen tek şey, zaman. Ve usul. Direk tanrı ile görüşen Baş rahip yerini, Peygamberlere bırakıyor.

Şinasi Kara

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.