1769 HOTİN SEFERİ VE MEŞVERETTE YAŞANANLAR

1769 HOTİN SEFERİ VE MEŞVERETTE YAŞANANLAR

Şemdanizade Süleyman Efendi Tarihi, Osmanlı Vak’anameleri arasında bilgi açısından en doyurucu eserlerden biridir.

Mustafa Naima Efendi gibi olayların perde arkasını yazması da ayrıca önemlidir. Ancak bu eserlerde perde arkası olayların yazılması bilgi açısından tatmin edici olsa da aslında bir çok dramatik olayı gözler önüne sermektedir.

Şüphesiz Şemdanizade Süleyman Efendi Tarihinde anlatılan 1769 Hotin Seferi de bu olaylardan biridir. 
Şemdanizade Tarihinde der ki ; “ Hotin meymenetsiz bir kaledir. Birkaç defa alındı verildi”. Vezirler ağlayarak “ gider ise baharda yine alınır” der içine düştükleri duruma üzülürlermiş. Yeniçeri Ağalığından gelme Bosnevi Mehmed Paşa aynı zamanda Saliha Sultan’ın da eşidir. Hotin Seferi kararlaştırıldığında Yeniçeri Ağalığından vezaretle Rumeli Valisi ve Ordunun seraskeri oldu. Ancak Hotin seferi daha menzilde iken paşanın zor düşmesine neden olacak olayların başlamasına neden oldu. Buna göre Orduyu Hümayun Babadağ’ından İsakçı’ya gelip köprü geçecek olduğunda Ordu da bulunan 800 iç ağası; paşanın önüne geçip her birimize 400 er kuruş vermedikten sonra köprüyü geçmeyiz dediler. Bu sırada düşman orduları da Hotin tarafından görülmüştü. Durumun farkına vatan Muhzir Ağa muhafızları ile paşanın yanına geldi ve durumu o anlık için düzeltti. Ancak savaş meydanında Osmanlı Ordusunun gidişatı hiçte iyi olmadı. Beklenen yardım gelmediği gibi Osmanlı Ordusu dağılmaya başladı. Buna rağmen düşman ordusuna gelen yardım ile daha da güçlendi. Ne yapacağını şaşıran ve meşveret kararı alan Bosnavi Mehmed Paşa ;
“bizim henüz imdadımız zuhur etmedi, asker geri çekilmeye meyletti ilaç nedir?” dedi. Meşverette bulunan Abaza Paşa; “ bu vakte gelinceye kadar ben fikirimi söyledim. Şöyle edelim böyle edelim dedim. Tecrüben mucibince inşallah zafer olacağımıza ümidim var idi.” Değince Serasker Bosnavi Mehmed Paşa öfkelendi ve “ Ben çorbacılıktan aklım ile Yeniçeri Ağası ve üç tuğlu ve Kaptanı Derya ve padişaha enişte ve Rumeli valisi olup şimdi Serasker olmuş iken bu Abaza Paşa böyle bela-pervaz söz söylemek ne demek? Hemen sen mi bilirsin,çok bildiğin için pir olunca ancak Mirimiran [Beylerbeyi] olmuşsun, senin aklın benim aklım malum oldu” dediği zaman Abaza Paşa susmadı ve Seraskere hemen karşılığını vererek “ sen rütbeyi kazanmayı akıl peyda etmişsin. Lakin ben cenk etmeyi ve tedbirini öğrendim. Murad ceng ise dediğim gibi olur ve ben sair tedibir için çarhayı idare edemem” demiş ve görevini bırakmıştır. Mehmed Paşa Abaza Paşanın yerine çarhacı olacak kimse bulamayınca Gürcü Seraskeri Hasan Paşayı çarhacı yapmış ve ertesi gün 8 saat savaş yapılmış idi.

Haber: Kasım Bolat

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.