Farsça konuşmak günah mı?

Farsça konuşmak günah mı?

Allah'ın en nefret ettiği dil Farsça mı? Allah en çok hangi dili seviyor? Farsça konuşmak günah mıdır? Farsçadan Allah neden nefret ediyor?

Allah Farsça'dan nefret mi ediyor? Farsça dilini konuşmak haram mı? Farsça konuşmak günah mıdır? Farsça ile ilgili hadisler nelerdir? İşte tüm bu sorularınızın cevabı haberimizde...

Alemlerin sultanı Hz.Muhammed Mustafa (s.a.v)'in hadislerinde Farsça dili ile ilgili olarak söylediklerine örnek olarak şu hadisi ele alalım;
''Allah'ın en nefret ettiği dil Farsça'dır. Şeytanlar Huzistanlıların,Cehennemlikler Buharalıların, Cennetlikler ise Arapların dilini konuşurlar.'' (İbn'ul-Cevzî, 1983: III/71; Suyûtî, 1983: I/11; İbn Arrâk, 1981: I/137)

Allah neden Farçadan nefret ediyor?
Farsça yakından tanımakta olduğumuz ülkelerde konuşulan bir dildir. Özbekistan, İran, Basra Körfezi ve Afganistan ülkelerinde konuşulmaktadır. Bir diğer hadista ise Peygamberimiz ''Allah'ın en nefret ettiği dil Farsça'dır.'' (Şevkanî, 1961: 414) buyurmaktadır. Arapça dilini güzel konuşanların Farsçayı kullanmamaları konusunda Peygamberimiz uyarıda bulunmuştur. İşte o uyrarısı ile ilgili hadis ise ''Farsça konuşan kimsenin fesatçılığı artar, mürüvveti azalır.'' (İbn Adiy, 1988: IV/109) 

Farsça konuşanlar bu konu hakkında ne diyorlar?
Farslılar dillerine yapılan bu saldırılar karşısında yine Peygamber (a.s)'ın hadisleri ile karşı cevap vermişlerdir. İşte Hz.Peygamber Efendimiz'in hadisleri;
1. Cennet ehlinin dili, Arapça ile bir inci gibi zarif olan Farsça'dır. (Aliyyu'l-Kârî, 1985: 182; Kıyamet Günü'nde insanların Süryanice konuşacaklarına dair bkz. İbn Ebî Şeybe, 1989: VII/161) 
2. Arş'ı taşıyan melekler, bir inci gibi zarif olan Fars dilini konuşurlar. (İbn Ebî Şeybe, 1989: VII/160) 
3. Allah bir kavme rahmet göndermeyi murad ettiğinde, onu Mikâil ile birlikte Farsçagönderir. Bir kavme belâ göndermeyi murad ettiğinde ise, onu Cibril ile birlikteArapça gönderir. (İbn Arrâk, 1981: I/136) 

Hepinizin aklına gelen soruların şunlar ''Peygamber çelişiryor mu? Hadislerin hangisi gerçek?'' olduğuna eminim. İki taraftada hadis var. Farça öğrenmek günah mı? Farsça ile Arapça arasındaki fark nedir? Farsça dilini konuşmak ile ilgili hadisler ele alındığında ortaya net bir cevap çıkmış değil. Kararı kim verecek? Sizlerden yorumlarınızı bekliyoruz...

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
1 Yorum