Mehmed Sıddık ALADAĞ

Mehmed Sıddık ALADAĞ

HANEFİ VE ŞAFİİ MEZHEBİNDE NAMAZI BOZAN ŞEYLER

Hanefi ve Şafii mezhebinde Namazı bozan şeyler şunlardır.

????Şafii mezhebine göre namazı bozan şeyler;

Namazın sahih olması için
aşağıdaki hallerin meydana gelmemesi lazimdır. Aksi halde namaz bozulur ve
Yeniden kılınması gerekir.

1- Büyük ve küçük abdestin bozulması.
(İdrar, dışkı (gaita), yellenme (gaz), meni, mezî ve vedî gibi her türlü sıvı veya katı atık abdesti bozar.)

2- Vücud, elbise ve namaz
kılınan yerde necaset bulunması.(örneğin el, ayak veya kuruyan idrar/kan izi gibi) necaset kalmasıdır.iç çamaşırı, pantolon, gömlek veya çorap gibi kıyafetlere pislik bulaşmış olmasıdır. Secdeye gidildiğinde alnın, burnun, ellerin, dizlerin ve ayakların basacağı seccade, halı veya toprak gibi zeminde pislik olmasıdır.

3 - Namazda iken elbiselerin açılarak yerlerinin avret görünmesi.(Kişi namaz kılarken kendi iradesiyle, kasten ve bilerek avret yerini açarsa (bir anlık veya çok az bir miktar dahi olsa) namazı o anda derhal bozulur. Bu durumda namazın baştan kılınması gerekir.)

4-Namazda göğsünü kıbleden çevirmek. (• Bir kişi namaz kılarken kendi isteği ve iradesiyle göğsünü azıcık bile kıbleden sola veya sağa çevirirse, namazı anında batıl olur (bozulur). Tekrar kılınması gerekir.)

5- Sabah namazını kılarken güneşin doğması. (Şafii, Mâlikî ve Hanbelî mezheplerine göre namaz sırasında bir rekât tam olarak kılınmışsa (yani birinci rekâtın secdeleri bitmişse), güneş doğsa bile namaz bozulmaz ve edâ olarak tamamlanır.)

6- Az da olsa yemek yemek ya da su içmek.(Şafii fıkhında bilerek yapılan yeme ve içmelerde azlık veya çokluk arasında fark yoktur.Dişlerin arasında bir parçacık birşeyde ağzına düşerse yutmamalıdır.namazda dışarıya atmamalıdır.)

7- Kasten gülmek, ağlamak,
inlemek, öksürmek, konuşmak.(Kasten ağızdan çıkan yan yana iki harf (örneğin "ah", "uy", "ne") namazı bozar.Gülme esnasında kasten iki harf üreyecek kadar ses çıkarsa namaz bozulur.Kasten veya engel olunamayarak "ah, of" gibi en az iki harf belirginleşecek şekilde ağlamak veya inlemek namazı bozar.Eğer ağlamak Allah korkusundan, cennet/cehennem düşüncesinden ileri geliyorsa ve gayriihtiyari (elde olmadan) oluyorsa namaz bozulmaz. Ancak huşu ile de olsa kasten/zorlayarak sesli harfler çıkarılırsa namazı bozacağı görüşü esastır.)

8- Kasten bir rüknü eksik bırakıp diğerine geçmek.(Şafii mezhebine göre namaz kılarken kasten (bile bile) bir rüknü eksik bırakıp bir sonraki rükne geçmek namazı doğrudan iptal eder ve bozar. Namaz o anda bozulduğu için kişinin namazı hemen kesip en baştan yeniden kılması gerekir. Bu eksiklik sehiv secdesiyle telafi edilemez.)

????Hanefi mezhebine göre namazı bozan şeyler;

1-Konuşmak: Bilerek, yanılarak veya unutarak, insan sözü niteliğinde bir kelime bile söylemek namazı bozar.

2- Selam Alıp Vermek: Namazda selam vermek veya verilen selamı almak.

3- Ağlamak ve İnlemek: Dünya işleri veya ağrı/üzüntü sebebiyle sesli ağlamak, "ah, of, uf" gibi seslerle inlemek.

4-Öksürük: Özürsüz ve zorla öksürmeye çalışmak.Yeme ve İçme

5- Az veya çok, dışarıdan herhangi bir şey yiyip içmek.

6-Diş arasında kalan ve nohut tanesinden büyük olan bir kalıntıyı yutmak.

7- Sakız çiğnemek.Hareket ve Duruş (Amel-i Kesîr)

8- Göğsü Çevirmek: Haklı bir özür yokken göğsü kıbleden başka bir yöne çevirmek.

9-Çok Hareket Etmek: Dışarıdan bakan kişide "namaz kılmıyor" izlenimi uyandıracak kadar çok ve ard arda hareket etmek (amel-i kesîr). Örneğin peş peşe üç defa kaşınmak veya özürsüzce ard arda üç adım atmak.

10-Hiza Hatası: Erkek ve kadının aralarında engel olmaksızın aynı hizada ve yan yana namaza durması.Gülmek ve Hal Değişiklikleri.

11- Kahkaha: Namazda yanındakilerin duyacağı şekilde kahkaha ile gülmek hem namazı hem de abdesti bozar. Kendi işitebileceği kadar sessiz gülmek ise yalnızca namazı bozar, abdesti bozmaz.

12-Abdestin Bozulması: Namaz esnasında abdestin herhangi bir sebeple bozulması.

13-Şuur Kaybı: Bayılmak, çıldırmak veya uyku/hastalık sebebiyle bilincin kapanması.

14- Vakit Çıkması: Sabah namazındayken güneşin doğması.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.