Prof. Dr. Ali Rıza GÜL

Prof. Dr. Ali Rıza GÜL

Sigara kat'i olarak haram mı?

Diyanet İşleri Başkanımız sigaranın KAT'İ olarak haram olduğunu söylemişler. Bunu duyan Cübbeli Hocamız da 'Haram demek doğru olmaz. Haram denildiğinde biri çıkıp haram olmadığını söylerse kâfir olur. En fazla mekruh demeliyiz.' mealinde sözler sarfetmişler.

Kat'i kelimesinin günlük konuşmalardaki anlamı bellidir. Fakat aynı kelimeyi Diyanet İşleri Başkanı bir fetva bağlamında söyleyince iş değişir. Çünkü fıkıh ilminde bir kat'i haram bir de ictihadi haram vardır. Nassla belirlenen sadece birkaç kötü şey kat'i haram iken, diğer kötü şeylerin tamamı ictihaden haramdır.

İctihadi haramların haram olduğunu reddeden veya bunların mekruh olduğunu söyleyen hiç kimse dinden çıkmaz. Eğer haramsa sigaranın haram oluşu da delillerin fıkhi anlamda zanni ve ictihadi olması sebebiyle bu cümledendir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.